23 aprilie 2024, 10:22

Cărtărescu și Eliade, apreciați în Italia. Amănunte despre standul României de la Salonul de Carte de la Torino

De-a lungul timpului, operele lui Mircea Cărtărescu şi Mircea Eliade au fost atât apreciate, cât și discreditate, în funcție de impactul și vâlva pe care au adus-o în societate. Dacă despre roamnul lui Mircea Eliade „De ce iubim femeile?”, feministele au auvut câteva argumente de spus, Mircea Eliade a fost criticat din princina volumului imens de informații greoaie și complexe din seria „Istoria Religiilor”, dar care rămâne și astăzi cel mai amplu studiu în acest domeniu. Însă, în cele din urmă, românii au avut câte ceva bun de spus despre fiecare dintre cei doi scriitori consacrați, ale căror scrieri au impresionat întreaga lume.

 

Recent, cărțile lui Mircea Cărtărescu şi Mircea Eliade au fost vedetele unui stand al României de la Salonul Internaţional de Carte de la Torino. Mai mult decât atât, Institutului Cultural Român a anunțat și faptul că standul României din cadrul aceluiași târg a fost gazda a nu mai puţin de 18 evenimente literare, la care au participat peste 40 de invitaţi, menționează Agerpres. 

„Printre lansările de carte din Sala România cu cea mai mare priză la public s-au numărat ‘Il Levante’ de Mircea Cărtărescu, ‘Il mito dell’eterno ritorno, Occultismo, stregoneria e mode culturali – Saggi di religioni comparate’ şi ‘Patanjali e lo yoga’ de Mircea Eliade, ‘L’insonnia dello spirito. Lettere a Petre Ţuţea (1936-1941)’ de Emil Cioran, ‘Compito per domani’ de Nicolae Dabija, ‘La mia esagerata famiglia rom’ de Valeriu Nicolae, ‘L’enigma di Otilia’ de George Călinescu, şi ‘L’immagine dell’ebreo. Stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale’ de Andrei Oişteanu”, precizează sursa citată.

Din cei aproximativ 148.000 de vizitatori care au luat parte la această ediţie, în cele cinci zile de târg, standul a fost vizitat de un public numeros, dar și variat. Astfel că, peste 2.000 de persoane au dat dovadă de interes și curiozitate pentru lectură și pentru „Jocul Lumii/ Il Gioco del Mondo” la această ediţie, cu numărul 32, a Salone Internazionale del Libro di Torino.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol