5 august 2022, 15:34

Carte despre președintele Zelenski și războiul Ucrainei, în limba română

„Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile preşedintelui Volodimir Zelenski” este volumul care va apărea la mijlocul lunii august la editura Humanitas.

Cartea se vrea o cronică documentată a războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. O carte esenţială pentru înţelegerea evenimentelor tragice şi eroice din prima lună de război, în care ştirile zilnice, rapoartele din surse oficiale şi discursurile preşedintelui Ucrainei sunt prezentate cronologic.

Începuturile

“​În dimineața de 24 februarie 2022, ucrainenii  s-au trezit din cauza exploziilor. Scopul inamicului era să cucerească Ucraina printr-un război-fulger, omorând civili și distrugând orașe. Ucrainenii au demonstrat o rezistență eroică, iar Kremlinul n-a reușit să-și pună în aplicare planul de a ocupa rapid țara și de a înlătura conducerea. Principalul obstacol în calea ocupanților ruși a fost unitatea ucrainenilor și a armatei ucrainene, care au luptat alături de celelalte forțe de apărare. Însă rezistența  a fost plătită cu prețul vieții a mii de civili. Dincolo de asta, milioane de ucraineni și-au pierdut familiile, casele, traiul așa cum îl știau înainte de război.

Cronica documentată a invaziei pe scară largă declanșată de Rusia împotriva Ucrainei îi va ajuta pe cititori să nu uite evenimentele tragice și eroice din prima lună de război. Știrile zilnice, rapoartele din sursele oficiale, discursurile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, sunt prezentate chronologic”, se arată în prefața cărții.

Volumul apare în traducerea din ucraineană a Alionei Bivolaru, Mariei Hosciuc şi a lui Vasile Captaru, cu o introducere a editorului Oleksandr Krasoviţki.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol