16 iunie 2024, 21:50

Carte despre viața lui Nicolae Ceaușescu

O carte despre viaţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, scrisă din perspectiva fostului său secretar personal Constantin Boştină, a fost lansată, sâmbătă, la Botoşani.

Volumul se numește „În ochiul ciclonului – Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu” și vorbeşte pentru prima dată despre “tainele colaborării cu Nicolae Ceauşescu şi despre bătăliile pentru succesiunea la conducerea României”, așa cum spune autorul.

Fostul secretar personal al lui Ceauşescu susţine că, în ultima perioadă în care a condus România, Ceauşescu era bolnav, iar acest lucru s-a reflectat în deciziile pe care le-a luat. De asemenea, Constantin Boştină arată că fostul dictator a stat prea mult în fruntea statului, cu toate că a avut informaţii că urma să fie înlăturat.

 „A avut o minimă pregătire, a avut o inteligenţă nativă care i-a permis să asimileze problemele de viaţă şi a avut şi un minim de cultură, dar nu suficient încât să îi permită se se acomodeze cu evoluţia istoriei. El a rămas înţepenit în primele lui învăţăminte, crezând că cu alea se conduce societatea 30 de ani sau 20 de ani. A stat prea mult în fruntea statului. Orice ar fi se erodează”, a spus Constantin Boştină.

Decembrie 1989

„Lumea era nemulţumită şi avea dreptate să fie nemulţumită. El nu a mai înţeles acest lucru suficient, pentru că i s-a obstrucţionat informaţia. (…) Eu socotesc că în decembrie 1989 a fost o nemulţumire populară justificată, nu revoltă neapărat, o tentă de revoltă, cu o încercare nereuşită de revoluţie şi care s-a finalizat cu o lovitură de stat. În decembrie 1989 am avut o lovitură de stat care s-a bazat pe clasa muncitoare nemulţumită, care a prostit clasa muncitoare şi după aceea au nenorocit-o”, a mai spus Boştină.

 Ochiul ciclonului

Volumul „În ochiul ciclonului – Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu” cuprinde capitole despre „duelul Nicolae Ceauşescu – Jimmy Carter”, despre primul conflict major dintre Ceauşescu şi Mihail Gorbaciov, despre grupurile de influenţă şi despre persoanele din jurul fostului dictator, dar şi despre influenţele Chinei şi Coreei de Nord asupra fostului lider comunist din România.

Cine e Constantin Boştină

Constantin Boştină, acum în vârstă de 76 de ani, a fost secretar personal al lui Ceauşescu în perioada 1980- 1982, iar apoi în perioada 1982-1986 a fost ministru adjunct la Ministerul Industriei Uşoare. Ulterior, acesta a devenit secretar cu probleme economice al Comitetului Popular Judeţean al PCR şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Botoşani, scrie Agerpres.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol