28 mai 2022, 1:21

Cărțile scriitorului Abdulrazak Gurnah, laureatul Premiului Nobel, vor apărea în România

Cărțile scriitorului Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2021, vor apărea în România la Editura Litera.

Scriitorul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021. Academia Suedeză i-a acordat această distincție pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”.

Cărțile sale se află în curs de apariție la Editura Litera:

  • Paradise (1994)
  • By the Sea (2001)
  • Desertion (2005)
  • Afterlives (2020)

 

Abdulrazak Gurnah și-a dedicat întreaga carieră de scriitor examinării multiplelor moduri în care ființele umane trăiesc exilul, un subiect pe cât de delicat, pe atât de actual.

Scriitorul s-a născut în Zanzibar în 1948, iar la vârsta de 18 ani a fugit de opresiunea politică și s-a stabilit în Anglia. Autor a numeroase povestiri și eseuri, precum și a zece romane, el a scris despre exil, despre momente istorice importante și rupturi sociale devastatoare. Romanele sale se desfășoară în spațiile intime ale familiilor, tovărășiilor și prieteniilor, acele spații care sunt hrănite de dragoste și datorie, dar care sunt vulnerabile prin însăși natura lor.

În anul 2006, Abdulrazak Gurnah a fost ales membru al instituției Royal Society of Literature. A avut două nominalizări la Booker Prize pentru romanele „Paradise” și „By the Sea”. Este al cincilea scriitor de origine africană distins cu Premiul Nobel pentru Literatură după:

  1. Wole Soyinka (Nigeria, 1986)
  2. Naghib Mahfuz (Egipt, 1988)
  3. Nadine Gordimer (Africa de Sud, 1991)
  4. J.M. Coetzee (Africa de Sud, 2003).

 

Abdulrazak Gurnah este al treilea scriitor contemporan distins cu Premiul Nobel pentru Literatură publicat la Editura Litera, după Svetlana Aleksievici (2015) și Alice Munro (2013).

Foto: Simone Padovani/Awakening/Getty Images (via The Conversation)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol