20 aprilie 2024, 8:34

Casa Albă nu va mai califica drept „iminentă” o invazie rusă în Ucraina. ”Baletul” diplomatic la Înalta Poartă moscovită continuă

O interesantă precizare și repliere vine de la Washington, după anunțul privind trimiterea de 3.000 de militari americani în Germania, Polonia și România, în contextul agitației ruso-ucrainene. Casa Albă nu va mai califica drept „iminentă” o invazie rusă în Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat miercuri că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca „iminentă”, apreciind, în acelaşi timp, că poate interveni „oricând”.

Jen Psaki a spus, într-un briefing de presă de săptămâna trecută, că o invazie a Ucrainei de către trupele ruse desfăşurate lângă frontiera sa ar putea fi „iminentă”.

Câteva zile mai târziu, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut occidentalilor să nu stârnească „panică”.

Ei, iată că se conformează tocmai americanii.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe le-a spus jurnaliştilor că Administraţia americană a „încetat să mai folosească (acest termen) pentru că a trimis un mesaj diferit de ceea ce doreaa să transmită.

Poziţia Washingtonului, a insistat ea, este că preşedintele rus şi-a poziţionat armata astfel încât „să poată declanşa oricând o invazie”.

Chiar dacă se mai temperează tonul, diplomația își vede de treabă, pentru a încerca o calmare a spiritelor la modul concret.

Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit miercuri asupra necesităţii de a ajunge la o soluţionare ”paşnică” a crizei ucrainene. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Downing Street după o convorbire telefonică între cei doi lideri.

La rândul său, Moscova a explicat că preşedintele rus a denunţat într-o convorbire cu Boris Johnson refuzul NATO de a ţine cont de preocupările Rusiei privind securitatea, în plină agravare a tensiunilor din jurul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin, Putin a evocat ”lipsa de voinţă a NATO de a răspunde în mod adecvat la preocupările legitime ale Rusiei” cu privire la securitatea sa.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că va discuta despre criza din Ucraina cu omologul său american Joe Biden ”în următoarele ore” şi că nu exclude să se deplaseze la Moscova pentru a încerca să găsească o soluţie diplomatică, relatează AFP, citată de AGERPRES.

”Sunt foarte îngrijorat de situaţia de pe teren”, a declarat preşedintele francez la Tourcoing, în nordul Franţei, în marja unei reuniuni a miniştrilor de Interne din UE.

”Prioritatea pentru mine în problema ucraineană şi dialogul cu Rusia este o dezescaladare şi găsirea termenilor politici pentru o ieşire din criză, care necesită capacitatea de a avansa pe baza acordurilor de la Minsk”, a declarat preşedintele Macron în faţa presei.

El a precizat că o posibilă deplasare la Moscova, şi poate la Kiev va depinde ”de progresul discuţiilor (sale) în următoarele ore”.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercuri seară că va merge „în curând” la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în încercarea de a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, notează AFP.

„Voi merge în Statele Unite”, la 7 februarie, unde este programată o întâlnire cu preşedintele Joe Biden, „Iar în curând voi merge şi la Moscova pentru discuţii” cu privire la criza ruso-ucraineană, a declarat Olaf Scholz la postul public de televiziune ZDF.

El nu a dat o dată precisă, dar a asigurat că o „întâlnire a fost stabilită şi că va avea loc în curând”.

„Trebuie să existe o politică coordonată în ce priveşte UE şi NATO” pe această temă, a insistat liderul social-democrat.

„Situaţia este foarte gravă şi nu putem ignora faptul că un număr mare de soldaţi sunt desfăşuraţi la frontiera ucraineană, ceea ce face posibilă o astfel de intervenţie militară” a Rusiei împotriva Ucrainei, a mai adăugat Olaf Scholz.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol