28 martie 2024, 21:08

Casa dictatorului Ceauşescu

Palatul Primăverii

Românii s-au despărțit în anul 1989 de regimul Ceaușescu. În data de 19 martie 2016, pe harta obiectivelor turistice care aduc aminte de perioada comunistă, a fost adăugată Casa Ceaușescu, fosta reședință a cuplului care a condus țara noastră. La 30 de ani de la Revoluție, turiștii, atât români, cât și străini, își arată interesul pentru înțelegerea modului în care au trăit dictatorul și familia acestuia. Administratorii palatului își propun să le arate vizitatorilor cum a trăit familia care a controlat România și să prezinte diferențele față de modul în care trăiau cetățenii.

Interes ridicat pentru Casa Ceaușescu

Ridicată la mijlocul anilor `60, locuința a fost extinsă între anii 1970 și 1972. În ultimii 24 de ani petrecuți în București, familia Ceaușescu a locuit în palatul situat pe Bd. Primăverii, nr. 50. În 1989, românii au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirile față de regimul comunist. Pornită din Timișoara, Revoluția a ajuns în București, acolo unde s-au luat cele mai importante decizii pentru trecerea României de la comunism la democrație și capitalism. Pe lângă Televiziunea Română sau Clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist, reședința cuplului Ceaușescu a fost unul dintre punctele simbolice cucerite de revoluționari. La 30 de ani de la Revoluție, persoanele interesate de stilul de viață al lui Nicolae Ceaușescu pot cumpăra un bilet pentru a vizita palatul. În prima lună de la deschiderea expoziției pentru public, 5.000 de oameni au fost curioși să vadă cum trăiau soții Ceaușescu, iar anul trecut au fost peste 65.000 de persoane, români și străini.

Ce își propun organizatorii Expoziției Permanente Casa Ceaușescu

Organizatorii Expoziţiei Permanente „Casa Ceauşescu” își propun să conserve și să deschidă ușile palatului în care a locuit șeful de stat, dar și să prezinte stilul arhitectural inedit al casei. Expoziția reușește să pună nostalgicii regimului comunist sau persoanele interesate de istorie în fața unei paralele între confortul și siguranța familiilor românilor obișnuiți și al celor din vârful statului.

 

Palatul Primăverii

Peste 170 de încăperi

Palatul are o suprafață de aproape 5000 de metri pătrați și peste 170 de încăperi. Camerele sunt repartizate atât la parter și etaj, cât și în subteran.

Materiale românești

Deși soții Ceaușescu erau la curent cu tendințele prezentate în presa internațională, majoritatea materialelor și obiectelor decorative cu care a fost amenajată casa provin din România, printre acestea numărându-se cristale făcute la Târgu Mureș sau covoare din Cisnădie.

Ornamente din lemn

Pentru amenajarea Palatului Ceaușescu au fost folosite atât elemente autohtone, cât și elemente exotice. Pentru ornamentele din lemn ale camerelor casei s-au folosit esențe de lemn autohton, de culori diferite, dar și din păr african sau cireș canadian.

Ce tablouri pot recunoaște iubitorii de artă

Mulți oameni de cultură au făcut aprecieri dure la adresa nivelul intelectual scăzut al soților Ceaușescu. Cu toate acestea, iubitorii de artă pot vedea în incinta casei Ceaușescu tablouri ale unor artiști apreciați în întreaga lume. Printre aceștia, cunoscătorii pot recunoaște operele pictorilor Camil Ressu sau George baron  Löwendal.

Colecția impresionantă de suveniruri ale dictatorului

S-au realizat multe analize despre modul în care dictatorul român s-a manifestat în politica internațională. Nicolae Ceauşescu a fost singurul român plimbat în caleaşca regală, alături de Elisabeta a II-a, care l-a primit pe covorul roşu la un eveniment organizat în 1978. De asemenea, există documente care atestă încurajări ale președinților americani pentru dictatorul român. A fost considerat un opozant al regimului sovietic în regiune, dar și un mediator în Orientul Mijlociu. Vizitatorii Casei Ceaușescu își pot face o imagine despre multiplele legături create și întreținute de dictatorul român în întreaga lume. Pășind în palat, curioșii pot vedea vase primite de la Mao Tzedung, tapiserii de la Charles de Gaulle sau statuete de fildeș de la Mobutu Sese Seko, actori politici relevanți la nivel internațional.

Palatul Primăverii

Palatul Primăverii

Casa Ceaușescu a devenit un loc potrivit pentru petreceri

În urmă cu 30 de ani, petrecerile la care participau soții Ceaușescu și apropiații lor erau celebre. Cu gândul că vor putea participa la evenimentele private organizate la una dintre vilele folosite de dictator, mulți visau să ajungă în cercurile de putere ale Partidului Comunist sau în rândul prietenilor copiilor lui Ceaușescu. Reparația istorică a venit pentru noile generații! La 30 de ani de la căderea regimului comunist din România, corporațiile organizează petreceri și team builduing-uri chiar în incinta casei în care a locuit Ceaușescu. Administratorii palatului pun la dispoziția persoanelor interesate să se distreze o sală de petreceri, parcare, bar, mese de cocktail și garderobă. De asemenea, grădina exterioară a palatului Primăverii este folosită pentru organizarea de garden party-uri.

Când pot vizita turiștii Casa Ceaușescu

Casa Ceaușescu este deschisă în zilele de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00. Persoanele interesate să viziteze casa în care au locuit membrii familiei Ceaușescu trebuie să-și facă rezervare cu 24 de ore înainte. Turul casei se face în grupuri organizate de minim 5 persoane și maxim 20 de vizitatori. Vizita se face cu ghidaj în limbile română și engleză. De asemenea, la cererea persoanelor interesate, se poate asigura ghid în limba franceză. Fotografiatul este permis. Elevii, studenții și pensionarii pot profita de reducerile puse la dispoziție de către organizatori. De asemenea, veteranii de război, eroii de la Revoluție sau specialiștii din muzee trebuie să știe că sunt așteptați să viziteze Casa Ceaușescu în mod gratuit.

Palatul Primăverii

Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol