5 februarie 2024, 23:09

Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei intră în reabilitare

Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei va intra într-un amplu proces de reabilitare, banii necesari intervenţiilor fiind atrași din fonduri europene. Muzeul Maramureșan a câștigat în calitate de partener proiectul intitulat „JCulture”, proiect depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020, la finele anului trecut. Valoarea totală a proiectului este de aproape 260.000 de euro, Municipiului Sighetu Marmaţiei fiindu-i alocată suma de 160.000 de euro.

Este vorba despre un proiect cultural cu perspectivă mai largă, în cadrul căruia obiectivul principal este restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Proiectul ”JCulture” a fost gândit în oglindă cu orașele Sighetu Marmaţiei și Ivano Frankivsk şi îşi propune ca, prin intervenţiile la obiectivele de interes turistic şi prin crearea de materiale informative, să promoveze moștenirea culturală evreiască din cele două orașe partenere, restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric şi introducerea lor în circuitul turistic.

Lucrările de restaurare a Casei memoriale Elie Wiesel vizează atât interiorul cât şi exteriorul edificiului. Vor fi efectuate intervenţii de reînnoire a unei părţi expoziţionale, va fi dotată cu iluminat care să o pună în valoare, va fi refăcută curtea interioară şi vor fi executate reparaţii şi intervenţii la drenajul apei din curte. În oglindă, acelaşi tip de acţiuni vor fi întreprinse la una dintre sinagogile din oraşul ucrainean Ivano Frankivsk.

În cadrul acestui proiect vor fi publicate broşuri, vederi, cărţi poştale şi va fi conceput şi deschis spre public un tur, atât la Sighet cât şi în Ivano Frankivsc. Marcajele acestui tur vor fi atât în format fizic, cât si online, bazate pe cele mai noi tehnici de cartografiere. De asemenea, va fi organizat un festival al culturii iudaice, la care vor participa invitaţi din ţară, dar si din străinătate.

Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni calendaristice de la semnarea contractului de finanţare.

Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, s-a născut pe 30 septembrie 1928 în Sighetu Marmaţiei, ca al treilea copil și singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Șlomo și Sara Wiesel, o familie de evrei care avea o băcănie în oraş. În acea perioadă, 38,6% dintre locuitorii Sighetului erau evrei.

Foto: „Casa Elie Wiesel, Str. Vladimirescu Tudor 1, municipiul Sighetu Marmației” de Țetcu Mircea Rareș, Wikimedia, CC BY-SA 3.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol