28 iulie 2021, 8:21

Căsătoria dintre Regele Ferdinand și Regina Maria – nuntă de o grandoare neîntrecută în toată istoria românilor

Astăzi se împlinesc mai bine de 120 de ani de când Regele Ferdinand şi Maria s-au cunoscut la castelul Wilhemshohe, unde fusese în prizonierat împăratul Napoleon al III-lea după capitularea de la Sedan. Ferdinand, ca ofiţer prusac, participă aici la un banchetul dat de Kaiser la încheierea manevrelor militare. Adolescenta Maria, invitată din Anglia, stă alături de prinţul Ferdinand, dar idila lor nu se înfiripă. Ferdinand este prea trimid, iar Maria nu pare interesată. Persoanele din anturajul celor doi îi vor împreună, fie din raţiuni sentimentale, de rudenie sau politice. În perioada următoare cei doi vor fi plasaţi alături la banchete, recepţii, ceremonii. La Munchen, în martie 1892, după ce Ferdinand află chiar de la Kaiser ce se punea la cale, o cere în căsătorie pe Maria care acceptă.

Sursă Foto: blogspot.com

Logodna celor doi are loc la Postdam, Kaiserul Wilhem, interesat de bunul sfârşit al poveştii, organizează totul cu fast. Conform uzanţelor, regele Carol trebuie să se ducă în Anglia pentru a perfecta căsătoria. Aici va discuta cu tatăl Mariei, ducele de Edinburgh, care nu prea agrea ideea, dar în final şi-a dat acordul. Locul nunții e ales cu grijă. Regina Victoria a Angliei ar fi dorit la Windsor, conform cutumei britanice, însă ar fi fost oficiată doar o ceremonie protestantă, nu și una catolică. Cele două biserici nu s-au înțeles. Nu s-a ales nici castelul de la Coburg din cauza proastei faime de gazdă a ducelui Ernst. S-a optat pentru Sigmaringen. Terasa castelului de aici era cât un teren unde se putea organiza un turnir. A fost transformată în sală de festivități.

Sursă Foto: Digi24.ro.

Invitații la această nuntă regală vin din toată lumea aristocrată a Europei: împăraratul Wilhelm al II-lea al Germaniei și marele duce de Connaught care o reprezenta pe regina Victoria. Vine marele duce de Alexis, trimis al țarului, un pașă din partea sultanului. Din rândul marilor familii domnitoare doar cea italiană lipsește. Regina Victoria îl invită pe Plagino, ministrul român în Anglia, la Osborne, la bordul yachtului regal Alberta. Au o discuție lungă, regina “ridică un pahar în sănătatea și fericirea Auguștilor însurăței” și declară lui Plagino “mulțumirea și mai cu osebire credința ce are în fericirea prea iubitei sale nepoate, punând-o sub scutul înaltelor virtuți ale Suveranilor noștri și a nobilelor simțăminte ale românilor”.

Sursă Foto: identitatea.ro

 Din România pleacă la Sigmaringen un tren cu patru vagoane: unul restaurant, altul salon, al treilea pentru suită iar ultimul pentru bagaje. Trenul e construit la Ringhofer, lângă Praga, fiecare vagon e iluminat, unul cu electricitate, celelalte cu rapiță, fiecare cu ceas, sonerie, termometru, baromentru. Un salon e încălzit cu apă caldă iar restul cu aburi. Totul costase 220.000 de lei. Adevărul, ziar anti-monarhic, ridicase costurile la 400.000 de lei iar cheltuielile totale ale nunții la 6.244.185. “Majestate, ajungă-ți! E rușine!”. Căsătoria are loc în după-amiaza zilei de 29 decembrie. Mai întâi cununia civilă, apoi cea catolică. Mireasa de 17 ani e condusă la altar, cu inima strânsă, de tatăl ei, ducele de Edinburgh. Urmează ceremonia anglicană, oficiată de Mr. Lloyd, trimis de regina Victoria. La ceremonie, împăratul german purta Ordinul Steaua României, iar Carol I ordinele Jartierei, al Vulturului Negru și sfântul Andrei al Rusiei.

Sursă Foto: identitatea.ro

Citiți mai multe aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.