5 decembrie 2023, 17:01

Căsătoria – instituție de asuprire a femeilor?

Timp de sute de ani, în majoritatea societăților, căsătoria a reprezentat visul și destinul oricărei tinere. Filmele și literatura de dragoste au întărit această viziune. Totuși, în anii ’80 feministe precum Ann Oakley și Christine Delphy au susținut ideea că, în realitate, instituția căsătoriei este una abuzivă care le oferă bărbaților oportunitatea de a asupri femeile.

Christine Delphy, o teoreticiană marxistă, pretinde că putem cerceta asuprirea de orice fel aplicând o grilă de interpretare marxistă, care pune accentul pe beneficiile materiale pe care le obține o parte sau alta. Delphy a studiat asuprirea femeilor printr-o raportare la puterea și autoritatea deținute de bărbați.

sursa: humanresourcesonline.net

Potrivit acesteia, în interiorul unui sistem patriarhal, conceptele lui Marx pot fi aplicate relațiilor dintre bărbat și femeie. Chiar dacă femeile ajung să se angajeze la un loc de muncă, în majoritatea cazurilor se așteaptă ca ele să realizeze și munca casnică. Astfel bărbații ajung să profite și să beneficieze de pe urma muncii femeilor. Mai mult, în majoritatea cazurilor bărbații aleg ca proprietatea lor să fie moștenită de urmașii legali de gen masculin, lucru care dezavantajează și mai mult femeile. În acest mod, căsătoria devine în esență o relație de proprietate și un contract de muncă.

Deși instituția căsătoriei are implicații diferite în mai multe state, Delphy susține că este întotdeauna în avantajul bărbatului, sursa: istockphoto.com

Potrivit unui studiu condus de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) între 2009 și 2011, exista o uriașă discrepanță cu privire la diviziunea muncii în interiorul unei familii, femeile petrecând mai mult timp pentru realizarea treburilor din gospodărie (de exemplu prepararea mâncării).

Ideile lui Delphy au creat furori în rândul feministelor, atunci când au fost publicate pentru prima data. Deși controversate, acestei idei își găsesc și astăzi un ecou puternic în cadrul mișcării feministe din lume.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol