19 aprilie 2024, 6:54

Descoperă România. Cascada Evantai, căderea de apă care traversează zgomotos o peșteră

Munții Apuseni sunt considerați adesea de către iubitorii de munte mai ușor de parcurs când vine vorba de trasee montane. Aceștia sunt de-a dreptul spectaculoși oferind posibilitatea începătorilor, dar și celor dornici de adrenalină să trăiască momente desăvârșite. Tot aici, mai exact în Județul Bihor pe Valea Drăganului se găsește Cascada Evantai. 

Sursă foto: divainbocanci.ro

Aproape toate apele din această vale traversează chei înguste și adesea cu pante abrupte în care se pot observa numeroase cascade apărute datorită terenului accidentat. Despre cascada Evantai se știe că este cea mai spectaculoasă din zonă, mai ales că traversează zgomotos o peșteră, iar mai apoi prin intermediul a două brațe are o cădere sub forma unui evantai de aproximativ zece metri.

Sursă foto: divainbocanci.ro

Pasajele care favorizează accesul turiștilor sunt amenajate cu diverse cabluri confecționate din oțel pentru mâini sau picioare. Acestea au lungimi cuprinse între 20 de metri respectiv 100 de metri. Zonele considerate „via ferrata” (traseu montan care beneficiază de priveliști uimitoare) sunt cele mai dificile de traversat, mai ales că trec pe deasupra apei și stâncile sunt adesea alunecoase.

Sursă foto: divainbocanci.ro

Chiar dacă în acest așa zis canion există doar două cascade, acesta devine greoi pentru că nivelul apei este ridicat indiferent de anotimp. Cei care doresc să înainteze direct prin apă trebuie să țină cont de faptul că temperatura acesteia este scăzută deoarece are un traseu subteran relativ lung. Legat de proveniența numelui pe care-l are cascada se consideră că vine de la forma acesteia, îngustă la vârf și destul de extinsă la bază.

Sursă foto: salvamontbihor.ro

Cei care doresc să parcurgă acest circuit trebuie să urmeze zonele marcate cu un punct galben, acesta este cel care duce doritorii direct la cascadă.

Sursă foto: divainbocanci.ro

Pentru cei care vor să ajungă mai ușor la căderea de apă trebuie să știe că pot merge pe drumul forestier care leagă Bălăneasa de Valea Seacă până aproape de Cantonul Silvic Valea Cetăților. De la ultimul punct menționat se merge pe jos urmând același punct galben spre Izbucul Galbenei (nu Poiana Florilor) până la cascadă.

Sursă foto cover: hartaromaniei.eu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol