25 aprilie 2024, 18:57

Metamorfoza unui simbol istoric. Cum se va transforma Castelul de Apă din Brăila în Observator astronomic pentru turiști

Castelul de Apă din Brăila reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri istorice și culturale ale orașului Brăila, fiind monument istoric și cea mai înaltă construcție de acest gen din România. Primăria încearcă din nou să reabiliteze fostul castel de apă din Grădina Mare, unul dintre cele mai frumoase şi reprezentative monumente istorice ale Brăilei.

De-a lungul timpului, acesta a îndeplinit mai multe funcții. Și-a început viață în anul 1912 după proiectul lui Elie Radu ca rezervor de 2000cmc care alimenta cu apă mai mult de jumătate din orașul Brăila, ajungând să devină primul restaurant și bar rotativ din țară

Edilii orașului au dorit ca noua construcție să fie una emblematică, integrată în arhitectura locală, drept pentru care au încredințat proiectul inginerului Elie Radu, care a ridicat un edificiu performant din punct de vedere ingineresc, cea mai mare construcție de acest gen din România, la data respectivă, ce alimenta cu apă jumătate din populația de atunci a Brăilei, scrie descoperabraila.ro.

Deși proiectul inițial viza un edificiu într-un stil arhitectonic renascentist, construcția finală a fost una extrem de sobră, rezervorul cilindric cu o capacitate totală de 2000 mc fiind „îmbrăcat” într-o serie de centuri și contraforți.

În anul 1978, Castelul de Apă a intrat în proprietatea unei cooperative din județul Brăila, fiind transformat în 1982 în spațiu de alimentație publică, după ce au fost demolați stâlpii interiori și cupola originală. A urmat apoi o perioadă în care Castelul de Apă a fost transformat în întregime, fiind reconstruit prin turnarea a două planșee din beton și ridicarea a două turnuri cilindrice amplasate simetric, dotate cu scară exterioară și ascensor în interior. În partea sa superioară a funcționat câțiva ani un mic restaurant poziționat pe o platformă acționată electric, care se rotea în jurul axului său, astfel că acei care îl vizitau puteau admira panorama întregului oraș.

În anul 1996, edificiul a fost cumpărat de un om de afaceri din Galați. Construcția s-a degradat în ultimii ani, pentru refacerea sa existând mai multe propuneri de finanțare prin fonduri europene. Conform celui mai recent proiect, Castelul de Apă ar urma să fie  transformat într-un obiectiv turistic ce ar trebui să cuprindă un observator astronomic, un cinematograf 7D și spaţii expoziţionale, precum și vechea cupolă rotativă.

Lucrările la Castelul de Apă din Brăila, obiectiv care va fi transformat cu fonduri europene în Observator astronomic destinat turiștilor, avansează fără probleme, potrivit Radio Romania Actualități.

Planul proiectului este unul complex și prevede realizarea unui foaier, a șase săli de cinematograf 7D, unei camere a oglinzilor, a cinci spații expoziționale și a un panou digital de informare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol