30 mai 2024, 20:04

Castelul lui d’Artagnan este de vânzare. Muzeu sau casă de vacanță pentru CEO-ul Auchan?

„Castelul Castelmore este de vânzare. Zece secole de istorie”: Va deveni oare reşedinţa lui D’Artagnan, eroul din capodopera romanescă a scriitorului Alexandre Dumas „Cei trei muschetari”, un muzeu ce va atrage un număr mare de turişti sau o reşedinţă de vacanţă a CEO-ului unui gigant din domeniul comerţului cu amănuntul, se întreabă jurnaliştii de la AFP.

Situată în satul Lupiac din departamentul Gers, în sud-vestul Franţei, această clădire, care la începutul secolului al XVII-lea a fost locul de naştere al lui Charles de Batz de Castelmore, a cărui viaţă petrecută în slujba coroanei franceze a inspirat celebrul personaj al lui Alexandre Dumas, este de vânzare de peste doi ani.

Castelul de 700 de metri pătraţi, cu o faţadă ocru, se află în prezent în centrul unui „duel” între autorităţile locale, care vor să îl transforme într-un centru turistic şi cultural, şi CEO-ul gigantului Auchan Retail, Yves Claude, care are „planuri pentru o locuinţă privată” pe acest domeniu, a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu acest dosar.

Autorităţile locale speră să profite de faima internaţională a muschetarului regal pentru a dezvolta zona. Şi la nivelul întregii Franţe, eroul romanului lui Dumas rămâne popular: 3,3 milioane de spectatori au vizionat filmul „‘Les trois mousquetaires: D’Artagnan'”, lansat în primăvara anului trecut, iar partea a doua, ”Les trois mousquetaires: Milady”, în cinematografe de la începutul lunii decembrie, umple, de asemenea, sălile de proiecţii.

În 2022, departamentul Gers a dorit să achiziţioneze castelul, situat la aproximativ 120 km distanţă de Toulouse şi evaluat la aproximativ 1 milion de euro, a declarat pentru AFP preşedintele său, Philippe Dupouy.

Originar din regiune, premierul francez de la acea vreme, Jean Castex, a susţinut iniţiativa. Însă aceasta a eşuat, deoarece proprietarul clădirii a cerut o sumă dublă, iar castelul are nevoie de lucrări majore de renovare.

Asaltul castelului

În 2023, anul în care s-au împlinit 350 de ani de la moartea muschetarului francez, ucis în timpul asediului de la Maastricht, oficialii locali, regionali şi de stat au refuzat să se recunoască învinşi: au lansat „Autour de d’Artagnan”, o asociaţie care îşi propune să creeze un proiect „ambiţios” în jurul mândrului gascon, şi au făcut o nouă propunere de achiziţie în vara trecută.

Însă o decizie surpriză a diminuat entuziasmul actorilor publici: pe 19 decembrie, Société d’aménagement foncier et d’établissement rural (Safer) din Gers a optat pentru o altă alegere.

Acest organism dispune de un drept de preempţiune asupra castelului datorită celor 150 de hectare de terenuri agricole care îl înconjoară. Cu toate acestea, şi-a exprimat interesul faţă de propunerea de achiziţie făcută de Yves Claude, CEO-ul Auchan Retail, care ar dori să transforme castelul în reşedinţa lui secundară.

Proiect privat

Autorităţile locale au primit astfel o lovitură dură şi caută încă o modalitate pentru a răspunde. Avizul emis de Safer a venit într-un „moment extrem de prost” şi este „foarte prost înţeles aici”, a declarat pentru AFP un politician local, care preferă să nu fie identificat.

„Ar fi păcat ca un astfel de patrimoniu să cadă în mâinile sectorului privat”, deplânge Muriel Abadie, o politiciană din Gers şi vicepreşedintă a regiunii Occitanie, responsabilă cu turismul.

„Sunt surprins că, între un proiect de interes general pentru regiunea noastră şi un proiect privat, oricât de respectabil, Safer nu a ales proiectul de interes general”, a deplâns deputatul local Jean-René Cazeneuve.

În Consiliul Departamental, Philippe Dupouy a pus sub semnul întrebării soliditatea proiectului comunităţii de comune, care, în opinia sa, „nu este foarte bine definit în acest stadiu”.

Pentru a-şi păstra speranţele, partenerii publici ai proiectului se agaţă de faptul că procedura Safer nu a fost încă finalizată, după cum a confirmat chiar Safer pentru AFP, precizând totuşi că procesul său decizional este „supus prin lege în faţa normelor de confidenţialitate”.

Potrivit unei surse familiarizate cu dosarul de achiziţie, o decizie finală ar putea fi luată în jurul datei de 22 ianuarie.

Sursă Agerpres /AFP/ Barrons


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol