23 ianuarie 2021, 9:59

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Chimie dezvoltă un test Covid cu rezultat în 5 minute

În curând posibil să avem pe piață un nou test Covid și, culmea, inițiativa îi aparține proaspătului laureat Nobel.

O echipă de cercetători condusă de proaspăt câștigătoarea premiului Nobel pentru Chimie, Jennifer Doudna, este pe punctul de a realiza un test Covid care poate detecta prezența coronavirusului în numai 5 minute, scrie ScienceMag.

Diagnosticarea nu necesită echipamente scumpe de laborator. Ea ar putea fi realizată chiar în cabinetele medicale, școli, clădiri de birouri.

Tehnologia CRISPR este doar una dintre tehnologiile folosite pentru detectarea prezenței coronavirusului. Testul dezvoltat de echipa laureatei Nobel este cel mai rapid test CRISPR de până acum: în luna mai, două echipe de oameni de știință au anunțat că au creat teste CRISPR care detectează coronavirusul într-o oră, ceea ce oricum este mult mai puțin decât durata convențională de 24 de ore, cât durează în mod obișnuit, relateaza digi24.ro, care citează ScienceMag.

Cum funcționează Tehnologia CRISPR?

Tehnologia CRISPR identifică o secvență de ARN (acid ribonucleic) care este unică în virusul SARS-CoV-2. Testul creează un „ghid” ARN care este complementar secvenței respective, astfel că cele două formează o legătură când se întâlnesc.

Când se formează legătura, se activează o enzimă care „taie” toate celelalte molecule de ARN din jur și eliberează o particulă fluorescentă introdusă separat în soluția testului. Proba este „țintită” apoi cu o rază laser și, dacă „se aprind” particulele fluorescente, este semnalată prezența coronavirusului.

Echipa condusă de Jennifer Doudna lucrează acum la creșterea sensibilității testului.

Testul nu este încă la fel de sensibil ca unul convențional, care se face în laborator și care poate detecta prezența unui singur virus într-un microlitru de soluție, spune Melanie Ott, virolog la Universitatea California din San Francisco, care conduce cercetările alături de Doudna. Totuși, adaugă ea, testul a putut să identifice cu acuratețe cinci probe în doar 5 minute, pe când un test standard nu poate realiza acest lucru mai repede de o oră.

Noul test mai are un avantaj, precizează Max Wilson: este capabil să măsoare și cantitatea de virus din probele prelevate, nu numai prezența lui.

Un test standard amplifică materialul genetic pentru a detecta virusul, ceea ce modifică materialul genetic prezent, astfel că este eliminată orice șansă de a stabili cât virus conține proba.

Foto: UC Berkely

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.