25 aprilie 2024, 12:20

Castrarea întârzie îmbătrânirea. Ce ziceți, dragi bărbați? (VIDEO)

Într-un studiu publicat în eLife, cercetătorii de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă), împreună cu colaboratori din SUA, au arătat că procedura de castrare a berbecilor întârzie îmbătrânirea ADN-ului și că-l „feminizează”.

Cercetătorii au trebuit mai întâi să genereze un „ceas epigenetic” la un număr mare de berbeci, astfel încât să poată măsura îmbătrânirea ADN-ului. Apoi s-au uitat la ceasul epigenetic al masculilor castrați și la cei intacți și au constatat că rata lor de îmbătrânire este diferită.

 

La baza acestui studiu se află dezvoltarea rapidă a instrumentelor pentru studierea îmbătrânirii ADN-ului. Recent, a devenit posibil să se estimeze vârsta oamenilor și a altor mamifere folosind doar ADN și ceasuri epigenetice.

Inventatorul ceasului epigenetic și co-autor al studiului, profesorul Steve Horvath, de la Universitatea din California în Los Angeles, explică:

„Am dezvoltat o modalitate de măsurare a vârstei biologice la o gamă largă de mamifere – am analizat până acum peste 200 de specii și am descoperit o comunitate surprinzătoare în care îmbătrânesc animalele. Dar studiul ovinelor a fost unic prin faptul că a izolat în mod specific efectele hormonilor masculini deîmbătrânire.”

Pentru a înțelege ce țesuturi sunt puternic afectate de nivelurile hormonale, cercetătorii au analizat efectele sexului diferit la șoareci. În țesuturile în care se găsesc receptorii hormonilor masculini (de exemplu, piele, rinichi și creier) s-au observat diferențe mari între modelele ADN la masculi și femele. În schimb, țesuturile fără expresia receptorului hormonal masculin arătau la fel la ambele sexe.

În studiul de față, fiind primul ceas epigenetic la oi, este posibil ca fermierii să determine ce oi vor trăi mai mult (și vor fi mai productive) sau pentru a identifica exact carnea cea mai suculentă.

Video: Eurekalert


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol