6 iulie 2020, 9:16

Cat costă un trai decent în România

Studiul realizat de cercetătorii Ștefan Guga, Adina Mihăilescu și Marcel Spatari relevă câți bani sunt necesari unei familii pentru a beneficia de un trai decent.

Pentru o familie cu doi adulți și doi copii costul lunar pentru un trai decent este de 6762 lei pe lună. Pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5551 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4146 lei pe lună, iar coșul minim pentru un trai decent pentru o persoană adultă este de 2552 lei pe lună.

Cheltuielile sunt bazate pe: mâncare, chirie, utilități, acces la educație, haine, o mini vacanță.

Prețurile pentru produsele alimentare au fost colectate din piețe și supermaketuri în cinci orașe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara) în care a fost efectuată cercetarea. S-a utilizat o medie a prețurilor colectate. Astfel s-a ajuns la 1.405,34 lei pentru coșul alimentar. Aici au fost include produse de la făină la cafea.

Pentru dotarea locuinței s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu apă, impozite pentru locuință etc. de 476,8 lei/lună. În ceea ce privește produsele precum detergenți, hârtie de toaletă, spumă de ras, periuță de dinți și așa mai departe ar fi nevoie de 273,71 lei/lună. Pentru servicii de tuns, internet, TV, transport – 488,35 lei/lună/familie, educație și cultură – 545,8 lei, îngrijirea sănătății – 107,45 lei, recreere și vacanță – 234,11 lei.
Conform studiului: ”Scumpirile ulterioare de pe piața imobiliară au redus treptat posibilitatea locuirii independente și decente în special pentru persoanele ajunse la maturitate după prima parte a anilor 2000. Acest lucru este vizibil dacă ținem cont că în România peste 40% din tinerii cu vârstele între 25 și 34 de ani locuiesc cu părinții (42,2% în 2017, 43,4% în 2015). Situația este mult mai proastă decât media europeană de doar 28,7%. La un curs euro / leu de 4,65, rezultă o rată lunară de 1781 lei, care reprezintă costul lunar pentru o locuință minim decentă pentru o familie de doi adulți și doi copii.”
Studiul stă la baza unei iniţiative legislative din parlament, prin care salariul minim sau ajutorul de şomaj ar trebui să fie calculate în funcţie de aceste nevoi. Proiectul din parlament a trecut de Senat şi urmează să fie dezbătut şi votat în Camera Deputaților.
Citiți studiul integral: AICI

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.