Site icon Editia de Dimineata

Cât de benefic este consumul de ciocolată vegană?

Ciocolata vegană a ajuns să capete o popularitate din ce în ce mai mare, atât printre iubitorii de dulciuri, cât și printre cei care nu consumă alimente de origine animală.

Neagră, clasică, albă, artizanală sau cu fructe, ciocolata vegană vine în sortimente variate care satisfac și cele mai ascuțite gusturi, dar cât de sănătoasă este?

Răspunsul va ține cont de tipul de ciocolată vegană, de potențialii aditivi și de îndulcitorii folosiți.

Dintre toate sortimentele, ciocolata vegană neagră cu un conținut ridicat de cacao, lipsită de aditivi artificiali și de zahăr este printre cele mai sănătoase gustări dulci, iar beneficiile susțin numeroase funcții ale organismului.

Beneficiile ciocolatei vegane cu un conținut ridicat de cacao

Ciocolata vegană neagră cu un conținut ridicat de cacao este plină de nutrienți și reprezintă o sursă bogată de antioxidanți cu beneficii multiple asupra sănătății creierului, inimii sau pielii.

Ciocolata neagră este un aliment bogat în fibre, conține și doze generoase de fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fosfor, seleniu și zinc, iar acizii grași benefici au un rol important în scăderea colesterolului rău. Toate aceste beneficii se aplică în măsura în care vorbim despre o gustare cât mai curată, lipsită de substanțe care-i pot reduce beneficiile.

O sursă puternică de antioxidanți

Ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao reprezintă o sursă bogată de antioxidanți. Prin compușii organici activi din compoziție precum polifenolii sau flavanolii, ciocolata neagră este unul dintre cele mai bogate alimente în antioxidanți, iar în combinație cu migdalele sau cu alte oleaginoase benefice, consumată cu moderație, poate reduce colesterolul rău.

Un aliat în lupta cu stresul

Ciocolata nu este doar una dintre cele mai apreciate gustări, cea neagră reprezentând beneficii semnificative în lupta cu stresul. Consumată cu moderație, ciocolata cu un conținut ridicat de cacao reduce nivelurile de cortizol. Nu doar hormonul stresului este targetat, sănătatea cardiovasculară este un alt aspect important în lupta cu stresul, iar consumul recomandat prezintă și asupra inimii o serie de beneficii demne de a fi luate în calcul.

Datele actuale indică o legătură între consumul de ciocolată neagră și îmbunătățirea fluxului de sânge către creier. În cazul adulților tineri, consumul moderat de ciocolată cu un conținut ridicat de cacao a favorizat o atenție sporită și o memorie îmbunătățită. În aceeași măsură, cofeina și teobromina din compoziție au rolul de a îmbunătăți activitatea cerebrală pe termen scurt, iar flavanolii pot prezenta efecte benefice de lungă durată.

 Un ajutor pentru sănătatea inimii

Antioxidanții regăsiți în ciocolata neagră pot avea efecte benefice asupra sănătății inimii, îmbunătățesc fluxul sanguin, pot reduce tensiunea arterială, riscul de coagulare și pot diminua riscurile de a dezvolta boli coronariene sau un accident vascular cerebral.

Prin flavonoizii din compoziție, ciocolata cu un conținut ridicat de cacao s-a dovedit a fi un ajutor în scăderea tensiunii arteriale și în îmbunătățirea circulației sangvine. Cu toate acestea, este bine de știut că pentru cei care urmează în prealabil un tratament adresat hipertensiunii sau pentru cei care suferă de diabet, flavonoizii nu au prezentat aceleași efecte.

 O factor extra de protecție pentru piele

Un beneficiu surprinzător al consumului moderat de ciocolată neagră ține de protecția pielii în fața razelor UVB. Conform datelor actuale, ciocolata neagră conține compuși bioactivi care îndeplinesc rolul unui scut în fața razelor nocive.

Densitatea și hidratarea sunt încurajate, pielea poate ajunge să fie protejată de daunele cauzate de soare, iar consumul de ciocolată neagră timp de 3 luni poate fi un factor suplimentar de protecție în fața razelor periculoase.

Acestea fiind spuse, consumul de ciocolată nu mai reprezintă doar o plăcere vinovată. Atât timp cât alegerea este îndreptată spre o ciocolată cu un conținut cât mai ridicat de cacao, fără aditivi artificiali sau alte substanțe care pot estompa proprietățile, beneficiile multiple asupra sănătății nu întârzie să apară.

Sursă ScufitaRosie.ro

Exit mobile version