Site icon Editia de Dimineata

Cât de bune sunt căpșunile pentru sănătate

Căpşunile nu sunt doar gustoase, ci şi foarte utile pentru sănătate, deoarece sunt pline de nutrienţi şi antioxidanţi. Căpşunile sunt bogate în vitamina C, care este importantă pentru producerea de colagen, responsabil pentru sănătatea şi elasticitatea pielii, dar şi pentru întărirea imunităţii.

Generoase în vitamina C, potasiu și acid folic, căpșunile au efecte antitumorale, antianemice, protejează sistemul imunitar și susțin memoria. În plus, compușii lor activi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduc daunele cauzate de radicalii liberi.

Consumul de căpşuni favorizează reducerea ridurilor şi îmbunătăţeşte aspectul general al pielii. De asemenea, au un indice glicemic scăzut şi sunt bogate în fibre, fiind o alegere bună pentru diabetici.

Consumul de căpşuni poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge şi poate reduce riscul de a dezvolta diabet.

Aceste fructe conţin antioxidanţi precum antocianinele, care protejează celulele creierului de deteriorare şi îmbunătăţesc memoria şi concentrarea, reducând inflamaţiile din organism. Adăugarea de căpşuni în dietă poate avea multiple beneficii pentru sănătate.

Aceste fructe pot fi consumate atât proaspete, cât şi preparate în diverse deserturi şi băuturi.

Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard din Boston și de Universitatea din Anglia de Est a descoperit că un consum de 3 porții (150 de grame) de căpșuni și afine pe săptămână poate reduce vizibil riscurile cardiovasculare la femei. Studiul realizat pe 93.600 de femei (între 25 și 42 de ani), timp de 18 ani, arată că femeile care au consumat aceste fructe aveau un risc de atac de cord redus cu 33% în comparație cu restul eșantionului.

Având o cantitate ridicată de apă, căpșunile sunt printre cele mai hidratante alimente. Sunt recomandate în zilele călduroase pentru reîmprospătarea organismului, dar și pentru contracararea pierderilor de lichide. În plus, sunt o opțiune excelentă pentru sportivi, deoarece conțin minerale esențiale care promovează echilibrul electrolitic al organismului.

Căpșunile conțin cantități importante de fibre dietetice și apă, care împreună ajută la îmbunătățirea activității intestinale. Antocianinele conținute de căpșuni se pare că pot contribui la utilizarea depozitelor de lipide acumulate în corpul nostru pentru a produce energie. Pentru că au foarte puține calorii, căpșunile sunt recomandate celor care doresc să slăbească într-un mod sănătos. Țin apetitul sub control și promovează funcțiile metabolice.

Exit mobile version