20 aprilie 2024, 0:17

Cât de periculoși sunt cartofii prăjiți pentru inimă

Da, știu că aveați idee că nu e tocmai ok să mâncați tot timpul cartofi prăjiți. Dar aveți idee cât de periculoși sunt cartofii prăjiți pentru inimă?

În general, consumul de cartofi prăjiți și de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral, scrie HealthDay.

Un studiu realizat în China arată că posibilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă din China au analizat alte 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore. Precum infarct sau accident vascular cerebral.

Mai mult, cercetătorii au utilizat, de asemenea, date din şase studii, efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Conform constatărilor cercetării, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore.

Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă. Și cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Atenție! Aceste riscuri au crescut substanţial cu 3%, 2% şi respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame.

Cât de periculoși sunt cartofii prăjiți pentru inimă? Câteva explicații

Interesant este că nu este tocmai clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Sunt însă posibile mai multe explicaţii. Alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate. Utilizate adesea în procesul de prepare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

În plus, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul prăjit şi cartofii prăjiţi, sunt adesea servite împreună cu băuturi îndulcite cu zahăr, în special în restaurantele de tip fast-food, au notat cercetătorii.

Iar această combinație numai sănătoasă nu este.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol