20 aprilie 2024, 15:10

Cât durează dragostea? Și cum ar trebui să intrăm într-o căsnicie? Lucian Mîndruță și invitații săi ne aduc răspunsuri la ”Ediția de dimineață”

Dragostea durează trei ani, spune scriitorul Frederic Beigbeder. E chiar un titlu de carte, nu doar o vorbă aruncată la o cafenea, cu prietenii.

Romanul „Dragostea durează trei ani” are o teză pe cât de simplă, pe atât de cinică: amorul are un timp de evoluție și disoluție inconturnabil. Trei ani. Sătul până la greață de Anne, splendida lui soție, Marc Marronnier se îndragostește isteric de Alice cea cu picioare lungi. Divorțeaza de Anne (cei trei ani de supraviețuire a dragostei se scurseseră) și reușește, după teribile tribulații, s-o divorțeze și pe Alice. Cu care se căsătorește. Concluzia pulverizează așteptările: bărbatul, fiind structural poligam, este nevoit să zappeze toate femeile pe care le întâlnește.

Trăim o viață destul de agitată, avem enorm de multe preocupări, mult mai multe decât ne-ar fi trebuit, pentru a menține o relație pe termen lung, așa cum trebuie. Într-o relație trebuie să investești, trebuie să fii acolo, trebuie să ai timpul necesar, trebuie să te implici, trebuie să fie o prioritate pentru tine. Și atunci, din păcate, omul modern a devenit foarte expeditiv în materie de relații.

”Nu ne înțelegem, nu ne mai dorim, gata”. Așa cum ne-am obișnuit să facem slalom printre postări sau aplicații pe telefon, așa am ajuns să facem și în relații. Omul se schimbă mult, des, din multe puncte de vedere, iar asta nu poate să nu ducă și la schimbări în materie de relații.

”Te iubesc”, cele două cuvinte atât de greu de rostit, ce transmit, până la urmă? De câtă iubire suntem capabili? Cât durează dragostea?

Iată o temă de dezbatere, pe care ne-o propune Lucian Mîndruță, care revine cu emisiunea ”Ediția de dimineață” la Digi 24 în fiecare duminică, de la 10:30. De data aceasta, cu un format nou. Sunt doi invitați, dar și un ”vox pop”, oameni obișnuiți, de pe stradă, fiind invitați să-și spună părerea despre subiectul ales pentru emisiune.

Interesant: în România, în condițiile în care dragostea durează atât de puțin, noi continuăm să rămânem împreună deși nu ne mai iubim. Avem o rată a divorțurilor mică, dacă e să ne comparăm cu alte țări: 23%. Luxemburgul are una de vreo 80%, deci 8 din 10 căsnicii nu rezistă prea mult la ei.

Ce ne face să rămânem acolo, deși nu ne mai iubim? Ratele pe care trebuie să le plătim la casă, copilul pe care îl avem împreună?

Dragostea durează 3 ani pentru că așa a spus un scriitor, pentru că așa au demonstrat anumite studii sau pentru că în realiate chiar așa este?

Nicio iubire nu rămâne fără tensiune în relație. Cum pornim spre căsnicie? Cât de pregătiți suntem? Un preot, invitatul lui Lucian Mîndruță în aceast duminică – veți descoperi cine este – crede că oamenii vin la biserică nepregătiți pentru căsnicie. Se căsătoresc fără Dumnezeu. De când s-a inventat Programul Rabla, se aplică și antropologic. Celălalt invitat – o femeie foarte cunoscută – mărturisește, în premieră, că nu a fost căsătorită cu tatăl copilului ei. Explică și de ce. Și vă invităm și incităm să urmăriți emisiunea, căci merită.

”Ediția de dimineață”, la Digi24, de la 10:30, pe micile ecrane sau online, aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol