19 aprilie 2024, 20:29

Cât va plăti România pentru vaccinurile anti-COVID-19 produse de Pfizer/BionTech și CureVac

Comisia Europeană, care a negociat contracte de achiziție de vaccinuri pentru Covid-19 în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, a obținut prețuri mai mici decât Statele Unite de la companiile Pfizer/BioNTech și CureVac.

Contractele sunt negociate de Comisia Europeană, dar plata se va face de către statele membre în funcție de numărul de doze achiziționate efectiv.

Datele Comisiei Europene

Comisia Europeană a negociat un preț de 15,50 euro pe doză de vaccin dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, care are șanse să fie printre primele aprobate pe plan mondial și livrate statelor din UE, potrivit Reuters. Vaccinul funcționează cu 2 doze, astfel că imunizarea unei persoane costă 31 de euro.

România va primi 4,3% dintre vaccinurile anti-Covid-19 achiziționate de Comisia Europeană pentru statele din UE, având 4,3% din populația Uniunii Europene, scrie 360medical.ro.

Comisia a încheiat un acord cu companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech pentru achiziționarea a 200 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Executivul UE are o opțiune suplimentară pentru cumpărarea a încă 100 de milioane de doze.

Cât îi revine României

Astfel, din cele 300 milioane doze de vaccin, României îi revin 12,9 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza 6,45 milioane de persoane. La prețul negociat de Comisia Europeană, cele 12,9 milioane de vaccinuri costă 200 milioane euro.

Pentru vaccinul dezvoltat de compania germană de biotehnologie CureVac, prețul pentru statele din UE este de 10 euro pe doză.

Executivul UE a încheiat un acord și cu CureVac pentru achiziționarea a 225 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE, care au o opțiune suplimentară pentru cumpărarea a alte 180 de milioane de doze.

Din cele 225 milioane doze de vaccin, României îi revin 9,67 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza 4,8 milioane de persoane. Costul total al acestor doze care revin României este de 96,7 milioane euro.

Costul total pentru România

Astfel, pentru vaccinurile achiziționate de la Pfizer/BioNTech și CureVac, costul total pentru România este de aproape 300 milioane euro, fără a lua în calcul opțiunea suplimentară de cumpărare de doze, potrivit 360medical.ro.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirmă, într-un interviu pentru HotNews.ro, că scenariul cel mai optimist este ca primele doze de vaccin să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie, iar în cel mai pesimist scenariu, în primul trimestru din 2021.

Populația se va putea vaccina după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră, iar vaccinarea va fi gratuită și voluntară. În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne.

Vaccinare gratuită și voluntară

Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în România, vaccinarea va fi gratuită și voluntară.

Totodată, vor fi amenajate centre de vaccinare în spații precum săli de sport sau săli de conferințe. Vor exista un centru principal de recepție a vaccinului, cel mai probabil Institutul Cantacuzino, și centre regionale și locale.

Pfizer a depus vineri o solicitare de aprobare de urgență a vaccinului în Statele Unite. Cererea va fi analizată în perioada 8-10 decembrie, potrivit Reuters.

Este prima solicitare de autorizare a unui vaccin împotriva Covid-19 depusă de o companie pe plan mondial, pe baza rezultatelor finale ale unui studiu clinic amplu, de faza a III-a.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol