10 iunie 2022, 13:19

Cătălin Cîrstoveanu, „Îngerul Copiilor”: „Doctorii nu plâng niciodată”

Zeci de inimi bat în continuare datorită lui. Zeci de părinți își îmbrățișează copiii și speră împreună la un viitor mai bun, pentru că el a avut curajul să se lupte cu moartea, cu boala și cu suferințele celor pe care i-a tratat. A fost supranumit de părinți „Îngerul Copiilor”, un titlu măgulitor, care este pentru medicul Cătălin Cîrstoveanu cea mai importantă distincție primită vreodată.

Cătălin Cîrstoveanu este şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, unul dintre cei mai apreciați doctori din România și a venit să vorbească cu Ioana Ciurlea în cadrul emisiunii Oamenii Dimineții despre lipsa de atenție pe care o acrodă statul medicinei pediatrice, dar și despre suferința unor părinți care așteaptă cu disperare ca pruncii lor să fie salvați din ghearele morții.

A construit de la zero o clinică de cardio-chirurgie pedriatică, în România

Ani de-a rândul, Cătălin Cîrstoveanu a mers cu mai bine de 300 de copii la spitale și clinici din străinătate, pentru că în țară nu le-a putut oferi tratamentul salvator, iar dintre aceștia, alte sute de princi cu inimi bolnave i-au murit în brațe.

A luptat neobosit cu indolența unui sistem care acordă prea puțin pentru viitorul nostru și a reușit să construiască secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” cu banii pe care i-a strâns din donațiile mai multor companii private.

Cu mari eforturi și nenumărate campanii, doctorul Cătălin Cîrstoveanu a reușit să adune milioane de euro pentru dotarea secției pe care o conduce. Totul a început în urmă cu mai mult de 10 ani, când Cătălin Cîrstoveanu a decis să se lupte cu nepăsarea autorităților. Nu a fost singur, ci a avut sprijinul societății civile, a companiilor private și a oamenilor simplii care au realizat că viitorul nostru stă în mâinile copiilor, de la care cerem mult, dar cărora nu le oferim prea mult.

Procesul a fost unul lung și istovitor, iar în tot acest timp copiii se stingeau în brațele medicului. Împreună cu cei care i-au fost alături, Cătălin Cîrstoveanu a reușit cu eforturi titanice să pună pe picioare secția de neo-natologie modernă, cea mai modernă și mai performantă din sud-estul Europei.

A pus bazele primei bănci de lapte matern din România

Însă lupta nu a fost nici pe departe terminată. Carențele sistemului medical pediatric sunt imense, iar acest lucru nu face decât să îngreuneze munca medicilor, care sunt priviți de părinți cu spaimă ori de câte ori apare câte o complicație în procesul de tratament.

Țara noastră este singura din Uniunea Europeană care nu deține o astfel de bancă de lapte matern, pentru copiii care suferă tramente complexe și care au nevoie de acest lapte pentru o recuperare armonioasă.

Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” nu este singura realizare a doctorului Cîrstoveanu. Cu aceleași eforturi, medicul a reușit să pună bazele primei bănci de lapte matern din România, acolo unde este colectat laptele mamelor care vor să doneze.

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu este un alt exemplu al celor care încă mai cred că România se va face bine. Este salvatorul a mii de copii care au fost renegați de sistemul medical românesc. Strigătele sale au fost cele care au responsabilizat și mobilizat oamenii în lupta contra indolenței autorităților, iar faptele sale au devenit lecții de viață pentru întreaga lume.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE