28 noiembrie 2022, 11:41

Catastrofă Covid-19 în Coreea de Nord. S-au semnalat 1,7 milioane de cazuri

Circa 7% din populația Coreei de Nord este bolnavă de ciudata “febră”, cum o numesc cei din conducerea țării, dar denumirea nu mai păcălește pe nimeni. Vorbim, de fapt, despre Covid-19.

 France 24 scrie că numărul cazurilor a ajuns la 1,7 milioane.

Țara izolată a raportat marți o nouă creștere mare a numărului de cazuri noi, la câteva zile după ce a recunoscut că a identificat infecții cu Covid-19 pentru prima dată de la începutul pandemiei globale.

De altfel, în urmă cu cinci zile a fost raportat și primul deces, de atunci au urmat alte 54, însă există indicii că numerele ar putea să fie mult mai mari.

Aproximativ 1,48 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de Covid de la semnalarea primului caz, joia trecută (după alte surse), iar cel puțin 663.910 persoane se aflau în carantină, potrivit cifrelor oficiale.

Epidemia este aproape sigur mai mare decât numărul oficial, având în vedere lipsa de teste și de resurse pentru monitorizarea și tratarea bolnavilor.

Urmează o catastrofă umanitară

O epidemie semnificativă de Covid-19 ar putea declanșa o criză umanitară în Coreea de Nord, unde economia a fost afectată de închiderea forțată de pandemie a frontierei cu China, principalul său partener comercial.

Se crede că regimul nu a vaccinat niciun om și nu are acces la medicamente antivirale care au fost folosite pentru a trata Covid-19 în alte țări.

Spitalele sale au puține resurse de terapie intensivă pentru a trata cazurile grave, iar malnutriția generalizată a făcut ca populația de 26 de milioane de locuitori să fie mai predispusă la boli grave.

Lockdown național, armata pe străzi

Pe acest fond, Kim Jong Un a ordonat lockdown la nivel național. Și a desfăşurat armata pentru a ajuta la lupta împotriva pandemiei, criticând conducerea militarilor.

Sute de membri ai serviciilor Armatei Populare coreene, în uniforme de camuflaj, au fost văzuţi adunându-se în capitala Phenian în fotografii publicate de KCNA.

Armata „şi-a desfăşurat de urgenţă forţele puternice în toate farmaciile din oraşul Phenian şi a început să furnizeze medicamente în cadrul unui serviciu propus 24 de ore din 24”, a declarat KCNA.

Kim Jong Un a criticat luni guvernul şi autorităţile sanitare pentru gestionarea pandemiei, în special pentru incapacitatea de a menţine farmaciile deschise în permanenţă.

De când ţara a anunţat joi primul caz de COVID-19, Kim Jong Un a preluat personal responsabilitatea luptei împotriva epidemiei. Dealtfel a și vizitat câteva farmacii, pentru a se convinge că medicamente sunt destule și doar programul de lucru e o problemă.

Restul, bănuiți…


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol