20 aprilie 2024, 7:15

Catedrala Notre Dame se va redeschide pentru public la sfârșitul lui 2024

Catedrala Notre Dame va putea primi vizitatori la sfârșitul anului 2024, la mai bine de cinci ani după ce emblematica turlă și acoperișul său s-au prăbușit într-un incendiu, au anunțat oficialii francezi, citați de ARTnews.

Proiectul de reconstrucție în valoare de 865 de milioane de dolari a fost lansat în aprilie 2019, dar a progresat lent pe alocuri, din cauza blocării COVID-19, a unei avalanșe de descoperiri arheologice sub fundația bisericii și a unui plan de modernizare controversat.

Doi ani de săpături

Reconstrucția a început cu adevărat anul trecut, după doi ani de săpături în interiorul structurii istorice pentru a se asigura că aceasta este suficient de stabilă pentru ca meșterii să își înceapă munca. Turla va fi reconstruită după proiectul arhitectului Eugene Viollet-le-Duc, după ce președintele Emmanuel Macron a renunțat la planurile nepopulare de a înlocui secolul al XIX-lea cu un „gest arhitectural contemporan”.

Cu toate acestea, o renovare a interiorului catedralei a primit undă verde din partea Comisiei pentru Patrimoniu Național și Arhitectură din Franța, grupul consultativ care supraveghează proiectele de restaurare a monumentelor istorice, în ciuda protestelor publice considerabile. Conform propunerii, noul interior ar putea include lucrări de artă din secolele XX și XXI agățate alături de lucrări din colecția Catedralei, precum și un tabernacol rearanjat pentru a oferi mai mult spațiu pentru vizitatori.

Planuri date peste cap

Guvernul francez plănuia inițial să redeschidă catedrala în vara anului 2024, la timp pentru Jocurile Olimpice de vară din acel an. În schimb, turiștii care călătoresc la Paris pentru acest eveniment pot vizita expoziția „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului”, deschisă recent într-o galerie subterană de lângă catedrală.

Expoziția este dedicată procesului de reconstrucție în curs de desfășurare, punând în evidență îndemânarea celor 1.000 de artizani din echipa de restaurare – precum și munca uluitoare care îi așteaptă. Planul prevede folosirea de materiale adecvate perioadei pentru reconstruirea structurii, care include lemn de la 1.000 de copaci vechi de 150 de ani pentru „Pădurea”, așa cum este cunoscut acoperișul vechi de 800 de ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol