19 aprilie 2024, 14:31

Câți români dețin arme de foc letale?

O întrebare pe care ne-o punem cu toții după grozăviile care s-au întâmplat în Serbia în ultimele zile.

Cel mai indicat să răspundă la această întrebare este ministrul de Interne, Lucian Bode.

Întrebat la Digi 24, dacă incidente precum cele din Serbia s-ar putea întâmpla şi în România, Lucian Bode a explicat că Serbia este prima ţară din Europa ca număr de arme la mia de locuitori.

El a declarat că în România sunt aproximativ 70.000 de deţinători de arme de foc letale și că România este o țară sigură.

“Nu putem spune că în România există un număr foarte, foarte mare de arme. Majoritatea celor 70.000 de arme de foc sunt arme de vânătoare. Ele sunt verificate periodic, după un grafic foarte bine stabilit de lege de către poliţie. Sunt verificaţi toţi deţinătorii de arme de foc, e verificat modul în care sunt deţinut aceste arme”, a declarat Bode.

Ei au avut niște războaie, noi o Revoluție

Desigur, cantitatea mare de arme aflată pe piața sârbească este consecința războaielor interetnice din fosta Iugoslavie, din anii ‘90. Cantitatea de arme rămasa pe piață în urma acestor conflicte face ca în acest moment Serbia să fie prima ţară din Europa ca număr de arme la 1000 de locuitori şi a 3-a din lume.

Desigurcă te poți întreba – făcând o paralelă cu războaiele iugoslave – câte arme au rămas pe piața românească, întrucât am avut și noi evenimentele noastre – Revoluția de pildă.

Ei bine, în România, ca urmare a acestor evenimente, au dispărut după statisticile oficiale 1897 de arme. Până acum ca urmare a unei acțiuni secrete declanșate de Parchetul General, Sectia Parchetelor Militare (Operațiunea Parașutistul, 1997) au fost recuperate 1576 de arme.

Au mai rămas astfel de descoperit 321 de arme. Din acest total 285 au aparținând Ministerului de Interne (în statistică sunt trecute și armele dispărute între timp din secțiile de poliție, în diverse incidente) și 21 de la MapN.

Majoritatea armelor dispărute au fost din zona Bucureștiului, urmate de județele Sibiu, Harghita, Dâmbovița și Prahova.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol