28 martie 2024, 15:50

Câți români s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă serul ar fi disponibil

Peste jumătate dintre români consideră că testarea şi tratamentul pentru COVID-19 nu sunt suficient de accesibile în România, conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 25 septembrie-16 octombrie. Astfel, 51,3% au apreciat că tratamentul pentru infecţia cu noul coronavirus este mai degrabă inaccesibil, iar 37% au considerat că este mai degrabă accesibil.

Protejarea locurilor de muncă, desfășurarea orelor de școală în siguranță și implementarea măsurilor împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus ar trebui să fie prioritățile Guvernului în acest moment, în opinia românilor.

“Barometrul de Sănătate Publică (Octombrie 2020)”
Image source:
LARICS.RO

Datele fac parte din “Barometrul de Sănătate Publică (Octombrie 2020)”, care evaluează percepția românilor cu privire la sănătatea lor și la sistemul de sănătate, în perioada pandemiei de COVID-19, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL) și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și care a fost lansat astăzi.

Românii se consideră foarte bine informați

Conform sondajului, 47% dintre români se consideră foarte bine informați cu privire la COVID-19, accesând surse oficiale precum cele ale Uniunii Europene sau Organizația Mondială a Sănătății.

Peste jumătate dintre români consideră că testarea și tratamentul pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu  sunt suficient de accesibile în România și peste 83% dintre români consideră că este important să avem acces la medicamente inovatoare.

  • 37% dintre români sunt de părere că țara noastră a fost nevoită să se descurce singură în combaterea pandemiei de coronavirus, iar peste 35% cred că țara noastră a primit cel mai mult ajutor de la Uniunea Europeană.
  • În timp ce 47% dintre români se consideră foarte bine informați cu privire la COVID-19 și 43% mai degrabă informați, cele mai de încredere surse oficiale de informație, în opinia lor, sunt Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății.
  • Marile puteri ale lumii și companiile multinaționale producătoare de vaccinuri sunt cele care investesc cel mai mult pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19, cred 6 din 10 români.

Image source:
LARICS.RO/ARPIM

În cazul descoperirii unui vaccin pentru COVID-19, 21% dintre români s-ar vaccina dacă serul ar fi disponibil, o treime ar alege să se imunizeze doar dacă ar auzi că nu au fost efecte adverse și 8% ar dori să știe mai multe informații pentru a lua decizia vaccinării.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române.

Despre sondaj

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020. Volumul eșantionului a fost de 1000 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3%, la un grad de încredere de 95%.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic. Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol