24 aprilie 2024, 17:07

Ce acuzații mai aduce Rusia României și cum răspunde Ministerul Apărării de la București

În 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că Ucraina ar fi angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări, de la începutul „operațiunii speciale” ruse, iar România era, alături de Polonia și SUA, una dintre țările care ar fi trimis cei mai mulți astfel de luptători. Ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, a respins vehement acuzațiile Kremlinului.

”Zilnic, autoritățile ucrainene au organizat exporturi masive de cereale, porumb, plante oleaginoase și animale de fermă către România, pe cale rutieră și feroviară, precum și cu barje din portul Izmail, de-a lungul Dunării.

Până în prezent, au fost exportate aproximativ 20 de milioane de tone. Pe drumul de întoarcere, în schimbul produselor agricole specificate, în Ucraina sunt aduse arme și muniții străine. Toate acestea se întâmplă în condițiile unei penurii acute de alimente pentru propria populație, precum și a lipsei culturilor de cereale în majoritatea regiunilor din Ucraina pentru campania de însămânțare de primăvară.

Oficialii MApN au transmis un punct de vedere după afirmațiile Rusiei cu privire la presupusul transport de arme care s-ar face spre Ucraina, pe Dunăre:

  • ”Cu privire la afirmațiile care circulă în mediul online, atribuite generalului-colonel Mihail Mizințev, șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării din cadrul Statului Major General al forţelor armate ruse, potrivit căruia, căile feroviare, rutiere şi fluviale (pe Dunăre) dintre România și Ucraina ar fi utilizate pentru exportul de cereale ucrainene prin România, și încărcarea mijloacelor de transport respective, la revenirea în Ucraina, cu armament şi muniţii de provenienţă străină, precizăm că aceste alegații reprezintă o denaturare grosolană a realității.
  • România desfășoară acțiuni concrete de sprijin pentru țara vecină, în special prin hub-ul logistic umanitar de la Suceava, folosit în mod eficient de mai multe state, dar și prin sprijinul concret acordat refugiaților ucraineni care tranzitează țara noastră sau aleg să rămână aici.
  • În ceea ce privește sprijinul economic acordat Ucrainei, inclusiv prin deschiderea unor căi care să permită reluarea exporturilor de cereale, România va continua acțiunile concrete de solidaritate, inclusiv prin asigurarea continuității lanțului de aprovizionare cu produse agricole.
  • Orice speculații privind utilizarea acestor transporturi comerciale ca acoperire pentru alte acțiuni de natură militară fac parte din arsenalul de propagandă și manipulare a realității activat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.
  • România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată, brutală și profund ilegală Rusiei asupra Ucrainei și susține, alături de comunitatea internațională, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, au transmis oficialii MApN.

Sursa foto: g4media.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol