5 ianuarie 2023, 13:31

Ce blindate primesc ucrainenii din Franța, Slovenia și Turcia via România

Armata ucraineană continuă să primească blindate din diferite țări. Doar în ultimele zile au existat informații referitoare la unități de luptă primite din țări precum Franța, Turcia și Slovenia.

Franța – AMX-10

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice, că Franța va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters.

AMX-10 de fabricație franceză este un vehicul de recunoaștere armat cu mobilitate ridicată, care transportă patru persoane, potrivit site-ului Ministerului francez al Forțelor Armate.

AMX-10 RC este înarmat cu un tun de calibru 105mm/48 F2 BK MECA.

Nu se știe nimic despre volumul sau calendarul transporturilor planificate.

Slovenia – M-55 S1

Până să vină blindatele franceze, armata ucraineană a primit un nou lot de tancuri din partea unei țări membre a Uniunii Europene, vehiculele de luptă slovene M-55 S1 fiind acum văzute în dotarea forțelor armate ale Kievului.

Mai multe fotografii în acest sens au fost distribuite de pagina Ukraine Weapons Tracker, administratorii săi notând că, deși tancurile au fost transferate Ucrainei anul trecut, ele au ajuns abia acum în serviciul armatei ucrainene, trupele acesteia desfășurând deocamdată antrenamente cu ele.

Slovenia a anunțat oficial în data de 20 septembrie a anului trecut că va transfera 28 de tancuri M-55 S1 Kievului.

Slovenia a devenit astfel a doua țară europeană după Polonia care a trimis tancuri Ucrainei.

Desigur, T-55 nu sunt pe departe cele mai bune tancuri. Primele modele au intrat în dotarea armatei sovietice începând cu 1947, dar, să recunoaștem, că nici de partea cealaltă rușii nu afișează cea mai nouă tehnică militară. Iar varianta M-55, despre care vorbim acum, sunt vechi T-55 cu îmbunătățiri și modernizări substanțiale.

Tunul principal al tancului a fost înlocuit cu un model britanic de 105 milimetri cu stabilizator, iar sistemul de control al focului este instalat de compania israeliană de armament Elbit Systems. Mai mult, tancurile M-55 dispun și de un motor nou și blindaj reactiv ERA.

Turcia – 4×4 BMC Kirpi

În fine, ultima informația vine din România.

Un tren încărcat cu zeci de blindate turcești 4×4 BMC Kirpi a fost filmat cum trecea prin gara Bacău, cel mai probabil îndreptându-se spre Ucraina, acolo unde un lot de 50 de astfel de vehicule a fost deja livrat din vară, ucrainenii așteptând între timp și mai multe să fie transferate.

Pe filmarea din gara Bacău postate de către Radio Easy Bacău pe Facebook pot fi numărate cel puțin 42 de blindate BMX Kirpi 4×4, în diferite configurații, însă e posibil ca întreg lotul să fie mai mare, cel mai probabil un lot de 50 de astfel de blindate, similar cu primul transfer efectuat în Ucraina încă din vară. La un moment dat presa ucraineană anunța că forțele Kievului vor aștepta încă 150 de astfel de vehicule să mai fie livrate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol