6 decembrie 2024, 7:11

Ce cantitate de virus răspândesc în aer bolnavii de COVID? Un nou studiu are răspunsul

Persoanele infectate cu tulpinile Alpha, Delta şi Omicronn ale SARS-CoV-2  împrăştie în aer prin salivă o cantitate mai mare din virus decât persoanele infectate cu alte variante ale coronavirususului, potrivit unui studiu citat de revista Nature. Mai mult, persoanele care contractează COVID-19 după ce s-au vaccinat, chiar și după ce au făcut doza booster, încă răspândesc virusul în aer.

Se răspândesc eficient când oamenii vorbesc sau țipă

„Această cercetare a arătat că aceste trei variante au câștigat cursa infecțiilor, se răspândesc foarte eficient atunci când oamenii vorbesc sau țipă, spre deosebire de primele variante ale coronavirusului”, a explicat John Volckens, specialist în sănătate publică la Universitatea din Colorado.

Oamenii ar trebui să pună presiune pe autorități să investească în sisteme de ventilație și de filtrare a aerului la interior, a explicat Kristen Coleman, co-autoare a studiului, care cercetează răspândirea bolilor infecțioase la Universitatea din Maryland.

Cum a fost efectuat studiul

Pentru acest studiu, Coleman și colegii ei au cooptat 93 de persoane, care au făcut boala începând cu jumătatea anului 2020 și până la începutul anului 2022. Oamenii au fost infectați cu variantele Alpha, Delta și Omicron. Toți participanții care au fost infectați cu Delta și Omicron au fost vaccinați cu două doze înainte să facă boala.

Persoanele infectate au fost rugate să cânte și să țipe în pâlnia unui aparat Gesundheit-II timp de 30 de minute, iar aparatul a colectat particulele pe care le-au scuipat în aer și a separat aerosolii cu diametrul mai mic sau egal cu 5 micrometri, care pot rămâne în aer și să pătrundă prin măștile chirugicale sau de pânză.

Ce au descoperit cercetătorii

Echipa a descoperit că participanții infectați cu Alpha, Delta și Omicron elimină în aer o cantitate semnificativ mai mare de virus decât persoanele infectate cu alte variante, precum varianta depistată inițial în Wuhan, China, sau Gamma, care a apărut la sfârșitul lui 2020. Aerosolii participanților cu Delta și Omicron conțineau de cinci ori mai mult virus decât aerosolii celorlalte persoane, mai arată Nature.

Studiul arată și variații ale cantității de particule împrăștiate în aer de persoane infectate cu diferite tulpini.

Cercetătorii consideră că ar putea fi vorba de factori biologici care țin de vârsta persoanei infectate sau de modul în care se manifestă boala – de exemplu, persoanele care tușesc mai mult răspândesc o cantitate mai mare de virus.

Dacă noile tulpini se împrăștie mai mult, asta le-ar putea face să domine în infectări.

Comparație cu gripa

Studiul scoate în evidență variațiile între indivizi în privința cantităților de virus expirate, care mergeau de la niveluri nedetectabile la cele asociate ”superspreaderilor”. Un participant infectat cu Omicron, de exemplu, a excretat de 1000 de ori mai mult ARN viral prin aerosoli fini decât concentrația maximă observată la cei afectați de Alpha sau Delta.

Cercetătorii spun că originea acestor diferențe rămâne un mister, dar ar putea fi legată de factori biologici precum vârsta unei persoane. Și comportamentul ar putea juca un rol: superspreaderul din grupul testat tușea mai frecvent decât ceilalți participanți la studiu.

Studiul a fost publicat inițial pe platforma medicală medRvix în 29 iulie.

Sursa foto: Revista Nature/Isabel Teresa Sierra Maldonado


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol