21 septembrie 2020, 15:10

Ce cred studenții români din străinătate despre apartenența la UE? INTERVIU Sabina Horga: „România s-a dezvoltat extrem de mult datorită accesării fondurilor europene”

Anual, mii de tineri români pleacă să studieze în străinătate. Sabina Horga este unul dintre ei. În 2016, a plecat în Anglia, fiind convinsă de oferta King’s College din Londra. A parcurs stagii de practică la Administrația Prezidențială, Guvernul României și Ambasada României din Anglia. În prezent, conduce Liga Studenților Români din Străinătate, filiala U.K.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Sabina a vorbit despre motivele pentru care a plecat să studieze în Anglia și despre beneficiile aduse de apartenența României la Uniunea Europeană.

De ce ai plecat să studiezi în Anglia?

Sabina Horga: Principalul motiv din spatele alegerii mele a fost prestigiul universității la care am fost acceptată. Kings mi-a oferit atât educație la cel mai înalt nivel, cât și o experientă extraordinară în capitala Marii Britanii. Am luat contact cu profesioniști și experți de mare seamă, oportunitate pe care nu știu dacă aș fi avut-o în țară.

editiadedimineata.ro: Când ai luat decizia de a studia în Anglia, a contat apartența României la structurile europene? Te-a ajutat?

Sabina Horga: Faptul că România este membră UE a contat foarte mult. Concret, diferența dintre un student din UE și unul din non-UE se vede în cei £21000 care reprezintă taxele de școlarizare. Mai mult, am beneficiat de asigurare de sănătate europeană, posibilitatea de a călători folosing doar pașaportul și acces la o gamă mai largă de oportunități de angajare după absolvire, pentru ca nu am avea nevoie de viză, în general sponsorizată de angajator.

editiadedimineata.ro: Ești unul dintre liderii studenților români din străinătate. Care sunt beneficiile pentru tinerii care aleg să studieze în țările dezvoltate în UE?

Sabina Horga: Cred că cel mai important lucru este că avem oportunitatea de a vedea un alt timp de societate și o altfel de poziționare a individului în interiorul ei. Oamenii au o alta atitudine aici, care se reflecta atât în aspecte mărunte, precum reciclarea deșeurilor cât și mai mari, precum importanța volutariatului sau activismului civic. Consider ca putem învăța din asta și aplica multe dintre aceste idei și acasă pentru a contribui la o țară mai bună.

editiadedimineata.ro: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă studenții români în comunitățile studențești din afara țării?

Sabina Horga: Ca oricine care trăiește într-o țară străină, ne confruntăm cu șocul cultural, perioada anevoiasă de adaptare și, bineînțeles, cu dorul de casa. Dar cel puțin noi studenții, am fost primiți cu brațele deschise aici. Universităție au un sistem de suport foarte bine pus la punct pentru studenții internaționali, astfel încât ne putem adresa oricând consilierilor care ne ajută cu probleme care țin de orice, de la ajutor financiar până la îndrumare spirituală.

editiadedimineata.ro: E utilă apartenența României la instituțiile europene? 

Sabina Horga: Fiind studentă la științe politice aș putea veni cu o listă interminabilă de motive pentru care apartenența României la Uniunea Europeană este extrem de utilă. Cel mai important aspect este sprijinul financiar pe care l-am primit din 2007 până acum. România s-a dezvoltat extrem de mult datorită accesării fondurilor europene, dezvoltare care altfel ar fi durat o perioada mult mai lungă de timp. Trecând totuși peste aspectul financiar cred ca sentimentul de comunitate care se naște din apartenența la Uniunea Europeană este cel mai important, iar sintagma United in Diversity sintetizează asta perfect.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.