20 mai 2024, 0:45

Ce influență ar putea avea AI în cazul mașinilor electrice

Un cercetător german crede că inteligența artificială poate ajuta la prelungirea duratei de viață a bateriilor pentru automobilele electronice.

Cercetătorul Ralf Herbrich consideră că inteligența artificială (AI) va juca un rol mai important în abordarea schimbărilor climatice și a mobilității electronice în viitor.

Expertul în inteligență artificială de la Institutul Hasso Plattner din Potsdam, la periferia Berlinului, lucrează la modalități de a face ca bateriile mașinilor electrice să dureze mai mult și de a îmbunătăți echilibrul ecologic.

Inteligența artificială are, de asemenea, mari beneficii pentru mediu și pentru un stil de viață mai sustenabil, a declarat Herbrich pentru DPA la Potsdam, scrie The Star.

Algoritmii

Sistemele de control asistate de inteligență artificială ar trebui să ajute bateriile pentru mașinile electrice sau pentru laptopuri să dureze mai mult.

În prezent, algoritmii controlează procesele de încărcare și descărcare a celulelor individuale ale bateriei pentru a face ca întreaga baterie să fie sigură. În viitor, însă, acești algoritmi ar trebui să fie capabili să prelungească și durata de viață a întregii baterii prin distribuirea selectivă a sarcinilor către celulele individuale ale bateriei, a explicat informaticianul.

„Sunt calculatoare foarte mici care rulează aceste programe”, a spus el. Cu o longevitate mai bună a bateriei, a spus el, în cele din urmă ar fi nevoie de mai puțină extracție de litiu și ar trebui să se fabrice mai puține celule noi de baterie.

„Este o idee incitantă. Există multă viziune în acest sens”, a declarat profesorul la Potsdam.

El a spus că, de obicei, este nevoie de mai mulți ani de cercetare și de procesul de transfer tehnologic înainte ca rezultatele să fie aplicabile în practică. „În momentul de față lucrez la începutul acestui proces.”

În vârstă de 48 de ani, Ralf Herbrich a construit departamentul de inteligență artificială și sustenabilitate la Institutul Hasso Plattner și la Universitatea din Potsdam începând cu anul 2022. Anterior, a lucrat pentru Microsoft, Facebook, Amazon și Zalando.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol