12 octombrie 2024, 18:53

Ce mai citim: câteva recomandări de cărți crime, pentru sleuth-ul din tine

Sunt un mare fan al oricărui lucru care implică un mister bun, în special al crimelor. Fie că este vorba de o cameristă care are probleme de adaptare socială și se trezește ca fiind suspectul principal într-un caz de crimă, fie de un agent instruit în psihologia comportamentală care trebuie să își rezolve propriile probleme personale în timp ce vânează un criminal în seire, probabil că îmi va plăcea.

Dar de ce oamenilor le plac atât de mult romanele polițiste? Ei bine, studiile arată că are de-a face cu sistemul nostru de căutare, care se ocupă cu curiozitatea și rezolvarea problemelor. Practic, autorii ne fac să ne implicăm în poveste și să încercăm să punem cap la cap piesele pe care ni le-au dat, pentru a găsi soluția. În plus, sistemul de căutare este strâns legat de comportamentul de căutare a recompenselor – astfel, atunci când „găsim” ceea ce ne dorim, este eliberată dopamină. Rezultatul? Suntem fericiți.

Dar destul cu știința. Pe scurt: cititul este distractiv și, după umila mea părere, cititul de cărți polițiste sau mystery este și mai distractiv.

Așa că am alcătuit o listă pentru toți detectivii interiori. Acestea sunt toate romanele sau seriile de cărți pe care le-am citit în ultimele luni – și care mi-au plăcut, deci pot fi subiectivă.

„Camerista” și „Oaspetele misterios”: seria Molly Gray – Nita Prose

„Tânăra cameristă Molly Gray rămâne singură pe lume, după moartea bunicii sale. La serviciu, s-a obișnuit să treacă neobservată atunci când șterge praful, mizeria și secretele lăsate în urmă de oaspeții prestigiosului hotel unde lucrează. La urma urmei, e doar o cameristă – de ce i-ar acorda cineva atenție?

Dar Molly intră brusc în lumina reflectoarelor după ce îl descoperă pe unul dintre clienții hotelului mort în patul său. O problemă pe care nu o poți șterge, pur și simplu, cu buretele. Din acest moment, în timp ce se trezește prinsă, fără voia ei, în cursa pentru aflarea adevărului și pe măsură ce dezleagă misterele de la Regency Grand Hotel, își descoperă o forță lăuntrică pe care nu știa că o are. Ce-i drept, e doar o cameristă – dar oare nu tocmai asta o face să vadă lucruri pe care toți ceilalți le trec cu vederea?”

Seria Molly Gray de Nita Prose nu este la fel de rapidă ca alte cărți, dar acest lucru îi oferă autoarei șansa de a explora pe deplin arcul personajului principal. Molly începe ca o persoană inadaptată social și își construiește încet încrederea în sine – cu ajutorul unor oameni -, dar nu înainte de a se trezi într-o mare încurcătură atunci când un oaspete important este găsit mort într-una dintre camerele hotelului în care lucrează. Un alt lucru pe care trebuie să îl depășească este pierderea bunicii sale, persoana care a crescut-o și care a învățat-o toate indiciile sociale de care are nevoie pentru a-i înțelege pe ceilalți. Are câte puțin din toate: prietenie, dragoste, dramă la locul de muncă și un detectiv neobișnuit.

Seria Nikki Hunt – Stacy Green

„În pădurile izolate din Stillwater, Minnesota, poți țipa zile întregi și nimeni nu te va auzi. Așa că atunci când cadavrele a două fete de cincisprezece ani sunt descoperite înghețate în zăpadă, agentul special Nikki Hunt este sigură că ucigașul este local: cineva știa unde să le ascundă pe fete și credea că nu vor fi găsite niciodată.

Deși Nikki nu a mai fost acasă de douăzeci de ani, ea știe că trebuie să preia cazul. Departamentul șerifului din Stillwater a făcut deja o greșeală, asociind crimele fetelor cu cele ale unui celebru criminal în serie, refuzând să ia în considerare ideea că ucigașul ar putea fi cineva din oraș.

Apoi este găsit cadavrul unei alte fete, cu o panglică roșie de mătase legată în păr, iar Nikki își dă seama că ucigașul are o legătură cu propriul ei trecut întunecat și cu motivul pentru care a părăsit Stillwater” – „The Girls in the Snow”

Aceasta este pentru aceia cărora le place (sau nu îi deranjează) să citească cărți atât în engleză, cât și digital, deoarece seria scrisă de Stacy Green nu este încă disponibilă în România. Am citit-o însă în format digital – mulțumesc Amazon!

Există o mulțime de cărți în această serie, așa că pregătiți-vă dacă doriți să aflați mai multe despre agenta FBI Nikki Hunt, un analist comportamental a cărui drive este propria experiență cu tragedia. Ca în majoritatea romanelor polițiste, ea trebuie să se confrunte cu propriul ei trecut, care implică pierderea părinților și confruntarea cu cel care crede că i-a ucis, precum și obținerea justiției pentru noile victime.

Stacy Green este capabilă să arate natura umană în adevăratele ei culori. Cititorul experimentează alături de personajul principal parteneriatul, dragostea, pierderea și sentimentul maternității. Pe măsură ce cărțile continuă, ororile lăsate în urmă de criminali se combină perfect cu tristețile vieții de zi cu zi.

„Holly” – Stephen King

„Holly Gibney, unul dintre cele mai captivante personaje create de către Stephen King, se reîntoarce în acest thriller pentru a rezolva misterul înfiorător al mai multor dispariții dintr-un orășel american.

Prezentată cititorilor în Mr. Mercedes, Holly Gibney, partenera lui Bill Hodges din Ce-am găsit al meu să fie, a cucerit inimile tuturor celor care i-au urmărit cariera, căci în Străinul devenise deja detectiv particular. În Holly, ea trebuie să se lupte singură cu unul dintre cei mai redutabili adversari pe care i-a întâlnit vreodată, unul dintre cei mai depravați și mai bine ascunși criminali.

Când Penny Dahl o sună pentru a-i cere s-o ajute să-și găsească fiica dispărută, Holly nu se grăbește deloc să-i preia cazul. Partenerul ei, Pete, e bolnav de Covid, iar mama sa, cu care a avut o relație complicată, tocmai a murit. Iar Holly ar trebui să fie în concediu. Numai că disperarea pe care o deslușește în vocea lui Penny o convinge să accepte.”

Aș fi putut să-l omit pe însuși „Regele groazei”? Stephen King este cunoscut pentru faptul că a explorat o mulțime de subgenuri, dar, bineînțeles, a dat propriul său twist unui nou roman polițist. Holly Gibney este un personaj  care a apărut în alte patru cărți semnate anterior de autor, dar romanul despre care vorbim este momentul ei să strălucească.

Așa cum am spus, cartea nu este chiar un roman polițist care urmează tiparul clasic „cine a făcut-o?” și „îl vor găsi?”. În schimb, știm deja cine este răufăcătorul. Stephen King ne poartă prin ororile trăite de victime în trecut, până la modul în care Holly pune cap la cap piesele pentru a afla adevărul.

Trebuie remarcat faptul că romanul este scris și acțiunea se petrece în timpul pandemiei. De asemenea, Stephen King nu este un autor care să se ferească de politică: Covid-19, Black Lives Matter, politicile lui Trump, precum și insurecția din 6 ianuarie sunt teme care se regăsesc în carte pe tot parcursul său. Acesta este un semn clar că King continuă să folosească lumea din jurul său ca sursă de inspirație pentru cărțile sale, deoarece, după propriile sale cuvinte, „monștrii sunt reali, iar fantomele sunt și ele reale. Trăiesc în noi și, uneori, înving.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol