29 noiembrie 2021, 20:57

Ce părere au tinerii despre Nicolae Ceaușescu și cum văd aceștia comunismul

Într-un sondaj Ires, realizat anul trecut, românii au fost întrebați cum consideră că a fost Partidul Comunist Român (PCR) comparativ cu partidele actuale. În proporție de 52% dintre subiecți au răspuns că „mai bun”, 18% au fost de părere că era „mai rău”, în timp ce 8% au simțit că totul a rămas „la fel”, iar 22% nu au nici o opinie în acest sens.

Rezultatele acestui studiu nu sunt deloc surprinzătoare având în vedere mediul socio-economic în care s-au dezvoltat tinerii. Regimul comunist era mult mai favorabil pentru cei ce proveneau din familii sărace, spre deosebire de cei din clasa socială medie sau cei crescuți la oraș. Educația „comunistă” oferită de părinții cu studii medii sau aproape deloc, față de părinții cu studii superioare este un alt motiv ce determină acel procent ridicat.

Cercetarea, despre care am vorbit, m-a determinat să redeschid acestă dezbatere pentru a înțelege cum e văzut Nicolae Ceaușescu de către tinerii din ziua de azi şi ce părere au aceştia despre regimul comunist.

Sebastian, student la Facultatea de Drept

„Există și în ziua de azi oameni care sunt nostalgici cu privire la perioada în care trăia Ceaușescu. Acest fapt mă întristează. Compatrioții mei plâng o persoană care, personal, m-a rănit prin acțiunile regimului. Deși n-am trăit în perioada comunistă, pot spune că îmi displace faptul că a mințit și a înfometat un neam întreg. Nicolae Ceaușescu ne-a distrus istoria și orice posibilitate de a mai fi o țară normală. Ne-a demolat orașele și cu ele ne-a îngropat istoria. Îmi displac blocurile comuniste pentru că îmi amintesc de o perioadă grea și din cauza căreia nu putem uita acest trecut atunci când ieșim pe stradă sau când ne uităm pe geam. Sper că această specie, nostalgicul comunist să înțeleagă ce vreau să transmit și sper, în viitor, să fim mai obiectivi în ceea ce îl privește pe Ceaușescu și regimul său comunist.”

Iasmine, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației

„Regimul comunist voia să promoveze libertatea ca valoare fundamentală, însă s-a întâmplat exact opusul. Părerile sunt împărțite când vorbim despre regimul comunist, așadar, aud oameni care spun că a fost mai bine și oameni care se opun vehement. Știm foarte bine că omul este făcut să uite, este un mecanism fundamental de apărare al creierului, însă când oamenii spun că era mai bine, cel mai probabil se referă la sentimentul de unitate dintre ei. Nostalgia unei comunități care se ajuta în vremuri grele. Înainte totul funcționa pe bază de relații, fie că o cunoșteai pe doamna de la băcănie, pe medicul de la spital și așa mai departe. Probabil că oamenilor care au trăit acele vremuri le lipsește acest sentiment. Regimul comunist încă își are urmări în mentalitatea populației de azi, iar în timp aceste urmări s-au transformat în pattern-uri ce foloseau des metode de condiționare. Indiferent că lucrurile sunt sau nu mai bune, este necesară exploatarea calității de proiectare a ceea ce avem și concentrarea pe proiecte durabile, necesare și sustenabile. În felul acesta va crește calitatea sistemului actual.”

Ionuț, student la Facultatea de Geografie

„Eu nu cred că Nicolae Ceaușescu a condus această țară, ci Rusia. Tot ce s-a făcut în România în acea perioadă este realizat de către ruși, Ceaușescu era în postura unei marionete, așa cum sunt toți politicienii de astăzi. Planurile mari pe care le-a pus în practică, cum ar fi colectivizarea, sunt venite din Rusia. Chiar și Palatul Parlamentului este făcut după un model din Coreea. Înainte de a deveni președinte, Nicolae Ceaușescu a fost ajutor de cizmar, având doar 4 clase terminate și provenea dintr-o familie săracă. Așadar, se întărește ideea că deciziile mai grele pe care le lua nu îi aparțineau. Unii oameni cred că era mai bine pe vremea regimului comunist datorită faptului că nu aveau atâtea probleme financiare, primeau case/apartamente. Însă, nu aceasta este esența unui regim idealist. Tinerii intelectuali erau prinși și bătuți, chiar închiși și omorâți în lagăre. Decizia de a plăti datoria externă a dus România la înfometare, război și Revoluție. Un om trebuie să fie liber, să gândească liber și să se exprime liber.”

Cristina, absolventa Facultății Conventry University

„Sunt foarte mulți nostalgici în acest moment, foarte multe persoane care regretă acea perioada. Eu pot spune că nu mă regăsesc printre ei. Totul era altfel, greu găseai pe cineva cu care să poți discuta despre regimul acelor vremuri (circulau foarte multe bancuri cu și despre Ceaușescu) spuse în șoaptă pentru că nu știai cine poate auzi iar repercursiunile erau greu de imaginat. Singurul loc unde se vorbea despre Ceaușescu era în familie, acasă. Programul TV avea doar 2 ore, printre care o oră vorbea tovarășul Ceaușescu și următoarea oră era despre „tovarășul Ceaușescu”. Deseori era pană de curent sau mai bine zis se făcea economie, așadar, temele și cititul se făceau la lumina lămpii cu gaz. Toți oamenii aveau serviciu asigurat, erau oarecum obligați să muncească imediat ce terminau liceul. După absolvire, pe lângă diplomă, se primea și certificatul de calificare care îți oferea posibilitatea de angajare. Dacă refuzau munca, aceștia riscau să fie arestați. Înainte erau dimineți când trebuia să te trezești la ora 3 să mergi la alimentara din colțul străzii unde se afla deja rândul format de câteva zeci de persoane. În prag de sărbători primeau produse, precum: portocale, banane, măsline și brânză. După 6, 7 sau chiar 8 ore de stat la cozi, oamenii erau anuntați că s-a terminat marfa și nu mai aveau ce sa vândă, ceea ce întrista și dezamăgea pe oamenii rămași cu sacosele goale. La fel și în cazul cozilor zilnice la iaurt, lapte, cornuri și pâinea care era uneori un lux în acea vreme. Hainele, în acea perioadă se încadrau în categoria „nimic nu se pierde, totul se transformă” din generație în generație. Totul era cusut, căptușit, reparat și purtat ca nou.”

Cosmin, student la Facultatea de Psihologie și Științele Educației

„Ceaușescu este un personaj tipic poporului român. Om de factură medie cu capacități intelectuale mediocre și tendințe de afirmare a egoului, mânat de ambiții, care țin mai degrabă de registrul megalomaniei decât de registrul rațional. O persoană ușor influențabilă cu momente de autoritate nejustificată și inutilă. Pentru mine, Ceaușescu a fost un om din popor ale cărui idealuri erau manate de orgoliu fără planuri sustenabile de dezvoltare. Personaj influențat de cercul politic în care activa. Cultul personal era mai presus de orice altă valoare.

Regimul comunist a fost unul bazat pe o economie expansivă pe folosirea resurselor în mod haotic. La nivel social, regimul comunist conducea prin metoda siguranței mascate. Frica, privarea de educație, lipsa alimentelor și altele erau instrumentele preferate ale comunismului. Pentru oamenii din pătura socială de mijloc era mai bine atunci pentru că aveau acea senzație de siguranță oferită de locul de muncă și de salariu. O falsitate mascată de repere si valori ale unei societăți dezvoltate.”

Din nefericire, nici un regim de până acum nu și-a atins idealul. România are nevoie de echilibru și toleranță. Însă, este nevoie să conștientizăm că totul pleacă de la oameni. Aşadar, pentru a ne construi viitorul, trebuie mai întâi de toate să ne ştim trecutul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.