20 aprilie 2024, 8:33

Ce s-a întâmplat cu vocile de aur ale muzicii ușoare românești – de la căderea în dizgrație, la fuga din țară

De-a lungul timpului, pe scena artistică românească și-au făcut apariția zeci de nume valoroase care și-au pus amprenta în cultura modernă, dând producții de mare succes care au rămas nemuritoare în memoria noastră. Artiștii precum Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac și alte personalități, ne-au bucurat sufletele și ne-au încălzit inimile timp de decenii, dar întrebările care ne macină acum sunt: Ce s-a întâmplat cu acești mari artiști odată cu trecerea nemiloasă a timpului și de ce au fost aruncați într-un colț de umbră cei care au dat sunetul unor generații de mult trecute?

Pe mulți din acești artiști îi cunoașteți foarte bine pentru că pe șlagărele lor v-ați petrecut copilăria și tinerețea, ați crescut, ați dansat și ați iubit. Haideți să ne amintim de muzica superbă, cântată din suflet pentru suflet și de elitele muzicii românești de odinioară!

Vocile de aur care au luminat anii sumbrii ai comunismului și generația Festivalului Mamaia

Eva Kiss, Stela Enache, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Doina Spătaru, Aura Urziceanu, Mihaela Mihai, Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac sunt doar câteva din numele celor care au scris istoria muzicii ușoare românești și care încă păstrează viu ritmul unor vremuri de odinioară.

Eva Kiss


Cântăreața de origine maghiară, Eva Kiss, a fost una din vocile de referință ale perioadei comuniste și este aproape imposibil să nu îți aduci aminte de interpretarea sa magistrală a melodiei “Puterea dragostei”. Nelipsită de pe scena festivalurilor de muzică naționale și internaționale, ea a făcut parte din elita muzicii ușoare românești, alături de alte nume celebre precum Stela Enache sau Marina Voica.

După căderea comunismului, interpreta a părăsit definitiv România, plecând să fie alături de soțul ei în Danemarca. Au investit împreună într-un studio de înregistrări unde au editat trei CD-uri ce au fost vândute masiv peste hotare și s-au bucurat de nenumărate aprecieri. Artista a concertat chiar și în fața reginei Danemarcei de două ori, prima dată cu ocazia unui concert de binefacere organizat de Crucea Roșie și a doua oară la dineul organizat de președintele României de atunci, Ion Iliescu pentru Casa Regală. După 26 de ani a revenit în România la inițiativa unei emisiuni de divertisment, dar s-a întors alături de familia sa.

La cei 64 de ani ai săi, Eva Kiss lucrează, cântă și duce o viață normală și trăiește în permanență tânjind la pământul românesc pe care l-a părăsit și la faima de altă dată care a consacrat-o în rândul stelelor autohtone.

Stela Enache


Cu siguranță, generații întregi care își aduc aminte cu nostalgie de perioada liceului se gândesc automat la melodia Stelei Enache care își păstrează și acum actualitatea atât pentru bobocii care urmează să guste din cei mai frumoși ani ai tinereții lor, cât și pentru absolvenții care încheie cu regret acel ciclu educațional definitoriu pentru felul în care vor evolua aceștia. Stela Enache a fost căsătorită cu compozitorul și cântărețul român de muzică ușoară, Florin Bogardo, cel care i-a încredințat peste 60 de piese. Și-a continuat cariera tot peste hotare, făcând turnee în țări precum Germania, Rusia, Austria, Elveția ș.a.m.d. și chiar a cântat pe vase de croazieră.

Acum, la 68 de ani, artista se poate mândri cu peste 500 de cântece în repertoriu și este un adevărat model de feminitate și eleganță. Recent, chiar a lansat o piesă alături de trupa Amadeus și probabil va mai continua să ne încânte auzul și să ne bucure sufletele cu vocea ei fermecătoare.

Marina Voica


Interpreta Marina Voica este una dintre cele mai importante și îndrăgite soliste de muzică ușoară din România. Vedeta care face parte din generația de aur a muzicii pop-soul este și o stea a emisiunilor de divertisment.

În 1990 și ea a avut intenția de a părăsi țara alături de soțul ei, plecând în Germania, dar a revenit pe plaiurile mioritice. Autoritățile politice de la acea vreme nu i-au iertat însă îndrăzneala de a pleca și deși aceasta a avut toate tentativele de a reveni în lumina reflectoarelor, Marina Voica a avut de suportat o nedreptate politică, având interdicția de a mai apărea în emisiuni televizate și de a fi difuzată la radio. Drept urmare, în 1993, când televiziunea română a transmis în direct festivalul de la Mamaia, prestația Marinei Voica care la acel moment a câștigat Marele Trofeu a fost cenzurată și netransmisă pe post.

Până la căderea comunismului, artista nu a avut parte decât de apariții sporadice, deși fanii au insistat în repetate rânduri să fie difuzată.  Situaţia era total neprielnică pentru artistă având în vedere că unii compozitori au ezitat în a-i mai oferi piese pentru că oricum acestea nu erau difuzate în mass-media. Astfel, ea a dispărut din actualitatea muzicală timp de aproape un deceniu, iar după a fost pusă în situația de a nu mai fi cunoscută de următoarele generații. Revenirea ei în anii ’90 a fost oarecum stranie pentru că deși televiziunile au arătat cât de cât interes, radiourile au continuat să o ignore. În 2013, în cadrul unei ceremonii a primit din partea casei regale Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Margareta Pâslaru


Margareta Pâslaru are o carieră fabuloasă de aproape 60 de ani și este una dintre cele mai de succes și longevive voci de pe scena românească. Ea a fost susținută în carieră de către George Grigoriu de la Trio Grigoriu, acesta ajutând-o să câștige Discul de Aur pentru recordul de vânzări. În 1968, la Festivalul Internațional Cerbul de Aur înscrie numele României în palmaresul primei ediții. Ea încearcă mai târziu să susțină recitale în străinătate, dar nu primește viză.

Margareta Pâslaru a devinit o legendă vie a României, îndreptându-se și către teatru, muzică și film. Cu o voce inconfundabilă, o prezență scenică inedită și un joc actoricesc curat, putem spune că a revoluționat muzica ușoară românească. În 2010, cu ocazia împlinirii a unei jumătăți de secol de la primul disc, artista a lansat CD-ul ”Lasă-mi toamnă pomii verzi”. Ea a continuat să primească zeci de premii și onoruri, ultimul fiind în 2016, decernat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de film. Compozitoare, textieră și autoare a cărții „Eu și timpul”, ea are o carieră demnă de valoarea sa artistică.

Angela Similea


Angela Similea a debutat la Festivalul Cerbul de Aur în 1970, şi-a atins apogeul carierei în anii ’80-’90, dar a continuat să aibă un succes culminant și după căderea comunismului, piesa „Să mor de dragoste rănită” a fost numită melodia secolului al xx-lea.

În 2005, după zece ani de absență, a revenit pe piața muzicală cu noul album realizat alături de Ovidiu Komornyk, urmând ca în 2009 Jurnalul Național să o declare cea mai apreciată cântăreață din ultimii 20 de ani. Anterior, în 2004 Ion Iliescu i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, iar ultima sa apariție în media a fost cu ocazia scurt metrajului Să mor de dragoste rănită, lansat în 2014.

Ea s-a retras pentru o perioadă de pe scena muzicală, având probleme cardiace foarte mari. Chinuită de datorii, a încercat să își vândă conacul în care a locuit alături de fostul ei soț. În prezent ea locuiește în vila unor prieteni, iar o mare parte din an și-o petrece în S.U.A alături de fiul său și cei 2 nepoți. Cu siguranță, până la rezolvarea problemelor sale financiare și de sănătate majore nu vom vedea noi apariții ale faimoasei cântărețe.

Mirabela Dauer


Mirabela Dauer a fost considerată de unii critici muzicali ca fiind cea mai bună voce feminină din ultimii 30 de ani. A lansat până în prezent 28 de albume si zeci de participări la festivalul de la Mamaia.Din 1992 cântă anual în SUA și Canada, iar din 1999 după o absență de 7 ani a reluat turneele de pe litoral. Din păcate, Mirabela Dauer se află în prezent într-o stare de sănătate precară, medicii descoperindu-i o tumoră la nivelul unui rinichi. Presa locală susține că în acest moment Mirabela Dauer este în recuperare, dar este internată la terapie intensivă. Fiind o persoană discretă din fire, artista în vârstă de 70 de ani s-a retras de pe scena artistică o dată cu problemele ei grave de sănătate.

Aura Urziceanu

Aura Urziceanu, celebra cântăreață de jazz, este poate cea mai bună interpetă pe a acestui gen pe care țara noastră a avut-o. La cea de a cincea ediție (1969) a Festivalului de la Mamaia, ea primește premiul al doilea pentru interpretare. Doi ani mai târziu, o echipă formată din Aura Urziceanu, Aurelian Andreescu și Mihaela Mihai cucerește Cupa Europei la Festivalul Internațional al Cântecului de la Knokke-Heist, iar Urziceanu este numită cântăreața festivalului.

Ea a plecat din România, a ales să plece din țară și să renunțe la cetățenie, cu un gust amar, o dezamăgire pe care și-a pronunțat-o în termeni foarte duri printr-o scrisoare deschisă. Artista a plecat în Canada, acolo unde era a doua ei casă, fiind căsătorită cu un renumit toboșar candian. Acesta a murit însă la scurt timp după ce Aura Urziceanu s-a mutat definitiv în Toronto. Ultimii ani nu au fost deloc ușori pentru ea, și asta s-a văzut și în modul în care a început să ia decizii, de exemplu ea a susținut, în urma unui atac la etnia ei, că nu se va mai întoarce niciodată în România.

Solistele scenei muzicale care au reușit să anime sumbrii ani ai comunismului cu zeci de șlagăre care răsunau la petrecerile de Revelion, îmbătrânesc frumos, la fel și muzica pe care au lăsat-o. Artistele ale căror talent și însușiri făceau bărbații din întreaga țară să viseze, zâmbesc la vârste respectabile păstrând amintiri din anii când întreaga țară le adula.  Ele reprezintă valori pe care țara noastră încă le are și dacă de muzica altor cântăreți celebrii precum Aurelian Andreiescu, Dan Spătaru, Mihaela Runceanu putem doar să ne amintim nostalgic, pe aceste interprete poate vom mai avea ocazia să le mai auzim live și în vremurile acestea.