29 martie 2024, 11:34

Ce să citești la început de 2019: Un roman revoltător și dureros

„Înainte să fim ai voștri, destinul frânt al unor frați răpiți”

Ziua în care se nasc frații gemeni înseamnă pentru primii cinci copii ai familiei Foss sfârșitul vieții lor, așa cum o știau până atunci. Săraci, dar fericiți că se au unul pe altul, membrii familiei Foss locuiesc la bordul unei case plutitoare de pe Mississippi. Pentru că mama nu poate naște acasă și trebuie transportată de urgență la spital, copiii rămân singuri, iar asta este ocazia perfectă pentru străinii care vin, îi iau cu forța și îi duc la un orfelinat din Tennessee. Rill, fetița cea mai mare, deși are doar 12 ani, se vede nevoită să devină mama celorlalți frați ai ei, să le poarte de grijă și să facă tot ce-i stă în putință pentru a-și ține familia unită și ferită de abuzuri. Aceasta este, pe scurt, povestea romanului Înainte să fim ai voștri, scris de Lisa Wingate, apărut de curând la Editura Trei, în colecția Fiction Connection.

Romanul Lisei Wingate este cu atât mai tulburător cu cât se bazează pe fapte reale, petrecute vreme de 30 de ani, din 1920 până în 1950. Georgia Tann, femeia care se afla în fruntea filialei din Memphis a Societății Casa de Copii din Tennessee, a coordonat o rețea responsabilă de multe răpiri greu de imaginat. Țintele predilecte erau mamele singure, părinții nevoiași, femeile aflate în instituții psihiatrice și cei care căutau ajutor prin serviciile de asistență socială sau clinicile maternităților.

Copii care au stat o vreme în custodia orfelinatului au povestit că au fost luați de pe verandele caselor, de pe marginea drumului când se duceau la școală sau de pe casele plutitoare de pe râu. Așadar, copiii celor care erau săraci și locuiau sau se opreau în apropiere de Memphis erau în pericol. După o scurtă vreme petrecută în orfelinat, copiii erau trimiși pentru adopții profitabile în afara statului. Și mai crunt este că, din cauza abuzurilor, neglijenței și îngrijirii medicale neadecvate, mulți micuți și-au pierdut viața. Estimările sunt dureroase: numărul celor care au dispărut pur și simplu în grija Georgiei Tann ajunge la 500, iar alte mii n-au mai fost de găsit în urma unor adopții realizate pentru profit, în cursul cărora au fost modificate nume și acte de naștere pentru a împiedica familiile naturale să le mai dea de urmă.

Romanul revoltător și dureros al Lisei Wingate s-a vândut în peste 1.000.000 de exemplare, a figurat pe lista de bestselleruri New York Times timp de peste zece luni și a primit Goodreads Choice Award pentru roman istoric. Felul în care sunt dezvăluite detaliile, construcția impecabilă a poveștii și misterul menținut până la final fac din romanul Lisei Wingate unul de neratat. De altfel, The Huffington Post l-a numit „una dintre cele mai bune cărți ale anului 2017. E imposibil să nu fii absorbit de acest roman aproape perfect”, iar People a spus că este „o poveste emoționantă despre destrămarea și reîntregirea unei familii, despre dragostea fraternă și povara secretelor”.

Lisa Wingate e fostă jurnalistă, speaker motivational și a scris peste 30 de romane, care au fost traduse în peste 35 de limbi și nominalizate la numeroase premii.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol