29 august 2023, 8:37

Ce se întâmplă cu monedele aruncate în Fontana di Trevi

Aruncatul monedelor în Fontana di Trevi din Roma este unul dintre ritualurile pe care orice turist le face atunci când ajunge la emblematica fântână arteziană. Această practică a devenit o tradiție și motivul pentru care toată lumea o face vine de la o serie de legende. Prima spune că aruncarea unei monede cu mâna dreapta peste umărul stâng îți va asigura reîntoarcerea în Roma. Adesea romanii aruncau monede în apă pentru ca zeii apelor să le favorizeze călătoria sau să-i ajute să se întoarcă acasă în siguranță. O altă legendă spune că atunci când arunci un ban în apa fântânii să-ți pui o dorință, ți se va îndeplini.

Sursă imagine: millionstarhotel.com

Citește și: Călătorie de vis de la Roma la Brindisi, pe Via Appia

Mic istoric la fântânii

Fontana di Trevi se află la capătul apeductului Aqua Virgo, construit în anul 19 î.Hr. Acesta aduce apă de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează mai toate fântânile din centrul istoric al Capitalei. Construcția monumentalei arteziene baroce a fost finalizată în anul 1762, cu toate că planul a fost pus la cale cu trei decenii înainte – de papa Clement al XII-lea și arhitectul Nicola Salvi. În fiecare zi este rulată apa care ar putea umple 32 de bazine olimpice.

Sursă imagine: panoramio.com

Fântâna Trevi este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Roma. Ea a devenit și mai faimoasă grație filmului “La Dolce Vita” (1960).

Sursă imagine: icilondon.esteri.it

Ce se întâmplă cu monedele aruncate?

Aceasta este una dintre întrebările pe care mulți oameni și le-au pus de-a lungul anilor. Răspunsul este prezentat într-un clip postat pe pagina de Facebook a publicației Meridian.net.

În fiecare dimineață o echipă oprește alimentarea cu apă a fântânii, după care se ocupă de strângerea monedelor într-un morman – ce mai apoi este absorbit cu ajutorul unui aspirator special. Pungile adunate zilnic sunt escortate de echipaje de poliție dedicate și e de înțeles deoarece suma monedelor este în medie de 25 mii de dolari pe săptămână.

Sursă imagine: Meridian.net

Această sumă ajută la hrănirea săracilor și oamenilor străzii din Roma. De acest lucru se ocupă fundația Caritas, ce folosește banii în cadrul unui program care oferă carduri reîncărcabile nevoiașilor pentru a-i ajuta să își procure minimul necesar de alimente.

Cu un bănuț aruncat în Fontana di Trevi poți spera la îndeplinirea unei dorințe și în același timp vei ajuta un om mai puțin norocos.

[Sursă imagine cover: SaCalatorim.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol