14 aprilie 2024, 19:50

Ce se întâmplă în gură poate afecta ceea ce se întâmplă în creier. Starea dinților și a gingiilor noastre poate fi vitală pentru bunăstarea noastră

Igiena orală deficitară este asociată cu un risc crescut pentru nenumărate probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer, artrită reumatoidă și moarte timpurie. Starea dinților și a gingiilor noastre poate fi vitală pentru bunăstarea noastră dincolo de gură și corp.
Dovezile emergente sugerează că ceea ce se întâmplă în gură poate afecta ceea ce se întâmplă în creier – și poate chiar să ne afecteze riscul de demență, scrie The Washington Post.
Parodontoza severă – inflamația cronică și deteriorarea gingiilor și a osului care susțin dinții – afectează aproximativ 19% dintre persoanele cu vârsta peste 15 ani sau peste 1 miliard de persoane din întreaga lume, potrivit unui raport din 2022 al Organizației Mondiale a Sănătății.
Sunt necesare mai multe cercetări, dar studii observaționale recente au sugerat că sănătatea orală poate fi un factor de risc modificabil pentru Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență.
Cercetările au descoperit că bacteriile care se află în mod normal în gura noastră pot infecta, de asemenea, creierul și pot contribui la
neurodegenerarea în boala Alzheimer.
Mecanismele prin care bacteriile parodontale pot accesa sistemul nervos central rămân necunoscute”, dar ar putea ajunge la creier prin sânge sau de-a lungul nervilor periferici.
Până se vor ști mai multe, cercetătorii subliniază că igiena orală rămâne unul dintre cele mai simple și mai importante moduri prin care putem avea grijă de sine.
Creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la riscul crescut de Alzheimer asociat cu pierderea dinților și parodontoza poate duce la o atenție sporită față de sănătatea orală.
Pentru o sănătate mai bună – și posibil pentru un creier mai sănătos – continuați periajul.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol