23 aprilie 2024, 14:13

Ce se întîmplă când comiți o infracțiune cu o mască medicală pe față?

Până la urmă în orice bancă există afișe (de dinainte de pandemie) că nu ai voie să intri cu masca pe față. Evident, acum, acest lucru este depășit. Ceea ce poate ne-a făcut să zâmbim: poți intra într-o bancă, legal, cu masca pe față – și numai acest gând te poate provoca la prostii…

Așa că poate apărea întrebarea:  ce se întîmplă când comiți o infracțiune cu o mască medicală pe față?

Iată și răspunsul

În cazul unei persoane care comite un furt având pe față masca sanitară de protecţie, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, instanţa va aplica la condamnare forma agravantă a infracţiunii, a stabilit instanța supremă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Curtea de Apel Bucureşti pentru pronunţarea unei decizii în următoarea chestiune: „În situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt?”.

Formă agravantă

Instanța supremă a stabilit că în cazul unei persoane care comite un furt având pe față masca sanitară, într-un spaţiu unde purtarea acesteia este obligatorie, instanţa va aplica la condamnare forma agravantă a infracţiunii:

„Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată”.

Un caz din 2021, la baza deciziei

Sesizarea a fost făcută într-un dosar în care un bărbat recidivist a fost condamnat în septembrie 2021 de Judecătoria Sectorului 3 la un an închisoare pentru furt, fiind acuzat că i-a furat unei persoane un telefon din buzunar în timp ce se afla într-un magazin, având pe față masca sanitară, scrie Agerpres.

La apel, la Curtea de Apel București, el a cerut schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de furt calificat în furt simplu, pe motiv că „nu se poate reţine forma agravantă a infracţiunii deoarece a fost obligat să poarte în magazin masca de protecţie”.

Judecătoria Sectorului 3 arată în motivarea de condamnare că „furtul săvârşit de o persoană mascată, deghizată sau travestită constituie furt calificat, deoarece autorul infracţiunii urmăreşte să îşi ascundă identitatea”. Magistraţii spuneau că, deşi purtarea măştii sanitare este obligatorie, hoțul a profitat de aceste prevederi pentru a comite furtul şi a nu fi apoi identificat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol