20 aprilie 2024, 14:17

Ce spun studenții despre Facultatea de Științe Politice. „Pentru o carieră în domeniu ori ești „norocos”, ori…”

Articol realizat de Cristian Țene

În urmă cu o lună am încheiat studiile de licență la Facultatea de Științe Politice și m-am lovit de un perete pe care scria “Și acum ce fac cu diploma asta? Încotro merg?”. Acest obstacol este adesea întâlnit de majoritatea studenților din România. Am vrut totuși să aflu părerea altor colegi în legătură cu oportunitățile pe care le oferă această facultate.

Potrivit site-ului Informația Zilei, puțin peste jumătatea dintre studenții care termină facultatea de Științe Politice (51%) ajungă să lucreze în domeniu. Ceilalți se reprofilează în alte sectoare, de la asigurări, până în domeniul bancar, în timp ce alții încep o nouă facultate.

Încă de când am intrat la FSP mi-am dat seama ca pentru o carieră în domeniu ori ești “norocos”, ori ești bine pregătit.

Am vorbit despre acest subiect cu patru absolvenți de științe politice, dar și cu un student care este încă pe băncile facultății. Întrebați de ce au ales Facultatea de Științe Politice, aceștia au afirmat că a fost o a doua opțiune, dar și pentru faptul că denumirile cursurilor păreau foarte atrăgătoare, nu presupunea studierea de științe exacte, iar admiterea era una pe bază de dosar. Au fost studenți care au răspuns că a fost prima opțiune, datorită materiilor cu o bază solidă de istorie, chestii legate de relații internaționale, studii de securitate, dar și posibilitatea de mobilitate educațională prin programul Erasmus.

„Am ales sa vin la Facultatea de Științe Politice datorită specializării de Studii de Securitate.”

„A fost a doua mea opțiune. Am ales Relații Internaționale pentru că mi-a plăcut cum suna idee de organizație internațională și de a lucra într-un loc de genul.” 

Sursa: ziarulluiipu.ro

O altă întrebare care le-a fost adresată a vrut să surprindă cu ce anume au rămas în urma celor trei ani de licență, aceștia având răspusuri similare care ilustrează faptul ca cei mai mulți rămân cu cunoștințe multe de cultură generală, cum să gândească critic în anumite situații, cum să semnaleze fake news-urile. Alții au ținut să mai adauge faptul că au creat legături strânse cu mulți profesori, devenidu-le mentori și ajutându-i la lucrarea de licență

„După timpul petrecut la cursuri, am câștigat cunoștințe generale și noi perspective asupra a ceea ce se întâmplă în jurul meu, în viața de zi cu zi.”

„Am avut un curs mișto despre cum ar trebui să te prezinți la evenimentele diplomatice, gen ținută și gestică.”

 

Sursa: ziarulluiipu.ro

Ce fac cu facultatea acum? Am terminat-o. Am diplomă. Încotro?” A devenit o întrebare existențială pentru cei mai mulți printre absolvenții după terminarea cursurilor, iar cei intervievați au răspuns că facultatea a reprezentat mai mult un loc pentru activități extra curriculare, precum traininguri, work-shop-uri, dar i-a făcut pe unii să își dea seama că nu acesta este domeniul pe care vor să îl urmeze pentru o viitoare carieră. Doi dintre ei au terminat într-o notă optimistă unul deja este implicat în domeniul cercetării academice, iar celălalt urmează o serie de internship-uri pentru o acumulare mai mare de cunoștințe în domeniu.

„Am terminat facultatea cu gândul că nu-mi oferă nici o garanție pe viitor.”

„Am luat ce-i mai bun din facultate, deși au fost și rele, le-am lăsat în spate.”

” Încă de când am intrat la Facultatea de Științe Politice mi-am dat seama că pentru o carieră în domeniu ori ești <<norocos>>, ori ești bine pregătit. Încă nu știu ce mă așteaptă, așa că până atunci îmi rămâne doar ca după studii să fac alte studii, ca orice tânăr.”

 

Sursa: monitorulcj.ro

 

Răspusurile pentru întrebarea „Muncești în domeniul în care ai terminat studiile?”  au fost foarte diverse, unii fiind mulțumiți cu job-ul pe care îl au acum, activând pe HR, PR sau chiar training-uri, dar și foști studenți care munesc și folosesc cele învățate în urma finalizării programului de licență.

Nu muncesc în domeniu și probabil n-am să fac niciodată asta. Am să lucrez ori în educație non-formală, ori in publicitate.”

„Da, lucrez în domeniu și fac ce îmi place și la ce sunt bun. Activez în domeniul studiilor de securitate și intelligence privat.”

 

Sursa: startupcafe.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol