21 ianuarie 2022, 3:51

Ce știe China și nu știm noi? Guvernul de la Beijing a făcut apel la populaţie să facă rezerve de hrană

Un curios anunţ postat luni seară pe site-ul Ministerului Comerţului din China îndeamnă „gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face faţă nevoilor zilnice şi situaţiilor de urgenţă”. Ce știe Guvernul de la Beijing și de ce a făcut apel la populaţie să facă rezerve de hrană, rămâne de văzut.

Sfatul publicat luni pe site-ul ministerului nu precizează motivul acestui apel și nici dacă țara este amenințată de penurie alimentară, scrie Le Figaro.

Ministerul îndeamnă, de asemenea, diferitele autorități locale să faciliteze producția agricolă și fluxul de aprovizionare, să supravegheze rezervele de carne și de legume și să mențină stabilitatea prețurilor.

În momentul de vârf al epidemiei de COVID-19 înregistrat în China la începutul lui 2020, lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de carantinarea mai multor părți din țară și de blocajele înregistrate pe mai multe axe rutiere, amintește Le Figaro.

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din luna februarie anul viitor, regimul se teme de un nou val epidemiologic şi a luat în ultimele săptămâni măsuri radicale în urma apariţiei unor focare sporadice de COVID-19 în nordul ţării.

Cel puţin şase milioane de persoane au intrat în lockdown, în special în marele oraş Lanzhou, situat la 1.700 de km vest de Beijing.

Numărul cazurilor constatate rămâne totuşi foarte scăzut comparativ cu bilanţurile înregistrate în restul lumii. Numai 71 de noi cazuri de contaminare au fost anunţate marţi pentru ultimele 24 de ore, după 92 de cazuri luni, când s-a înregistrat cel mai ridicat bilanţ de după mijlocul lui septembrie.

China a fost lovită de asemenea în această vară de inundaţii care au perturbat producţia agricolă şi au dus la majorarea preţurilor.

Schimbările climatice riscă să ducă la creşterea frecvenţei acestui tip de catastrofe naturale.

China este deja primul importator mondial de produse alimentare, o situaţie care o face vulnerabilă la tensiuni diplomatice, cum sunt cele în desfăşurare cu mari furnizori precum SUA, Canada sau Australia.

Sursa foto: China Daily


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.