4 ianuarie 2023, 10:30

Ce știm despre XBB.1.5, noua variantă de Omicron care se răspândește în Statele Unite

În timp ce ochii întregii lumi sunt îndreptați spre China unde epidemia de Covid-19 explodează, o altă variantă își pune amprenta în Statele Unite. Numită XBB.1.5, era de departe varianta majoritară în țară la 31 decembrie, cu 40,5% dintre cazuri, potrivit estimărilor CDC.

În plus, internările în spital ale pacienţilor cu Covid sunt în creştere în SUA de mai bine de o lună.

În timp ce mai multe ţări iau măsuri în privinţa călătorilor din China, în faţa creşterii numărului de cazuri în această ţară după decizia autorităţilor de a relaxa politica strictă „zero Covid”, noua subvariantă a tulpinii Omicron provoacă îngrijorare peste Atlantic, în Statele Unite, scrie Le Point.

Noua variantă circulă de câteva săptămâni în Asia, dar SUA este prima ţară în care XBB.1.5 are o asemenea amploare.

La fel ca rudele sale apropiate XBB și XBB.1, XBB.1.5 progresează mai repede decât variantele Omicron anterioare. Dar această ultimă versiune de XBB pare și mai contagioasă, datorită unei anumite caracteristici.

După cum explică cercetătorul Yunlong Cao pe Twitter, XBB.1.5 este mai eficientă în legarea de receptorul ACE2 de pe celulele umane, care acționează ca poartă de intrare pentru virus.

XBB.1.5 este una dintre cele mai recente completări la marea familie Omicron, o variantă super-contagioasă care a apărut la sfârșitul anului 2021. Este un derivat al XBB, el însuși un ansamblu de două variante existente. „Când o persoană este infectată cu două variante în același timp, poate exista un schimb de material genetic dintr-o variantă în alta când se produc noi viruși. Acești noi viruși recombinanți sunt amestecuri ale variantelor ”părinți”, explică pentru Franceinfo Florence Débarre, cercetător în biologie evolutivă la CNRS.

„Are o mutație care restabilește afinitatea pentru receptorul uman, ușor alterată de mutațiile anterioare. Ipoteza de lucru este că asta i-ar permite să fie mai infecțios” , precizează Florence Débarre. Această mai mare contagiositate „rămâne de confirmat, asta avem impresia că vedem în date”, spune cercetătorul.

Pe de altă parte, în prezent nu există niciun indiciu că XBB.1.5 este mai virulent decât celelalte variante ale familiei Omicron.

„Nu există niciun motiv să credem că ar putea fi cu adevărat diferit, dar nu există încă date” , analizează Florence Débarre, citând autoritățile sanitare americane .


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol