21 aprilie 2024, 5:03

Ce sunt rețelele inteligente de energie și de ce sunt importante pentru mediul înconjurător?

Rețelele inteligente de energie reprezintă rețele de electricitate care utilizează tehnologii digitale, senzori și instrumente software pentru a se plia mai eficient pe oferta și cererea de energie electrică în timp real, minimizând costurile și menținând stabilitatea rețelei. Tehnologiile de rețea inteligentă ajuta la gestionarea tranziției de la sursele tradiționale către cele regenerabile, reducând în același timp costurile de funcționare.

Mai multe economii majore au anunțat noi finanțări substanțiale pentru a-și moderniza și digitaliza rețelele electrice. Comisia Europeană va propune un plan de 584 de miliarde de euro pentru investiții în rețeaua electrică europeană până în 2030, dintre care 170 miliarde de euro vor fi destinate digitalizării. De asemenea, Japonia a anunțat în 2022 un program de finanțare de 140 de miliarde de euro pentru a promova investițiile în rețelele electrice inteligente.

Pentru a atinge obiectivul de emisii nete zero în următorii ani, investițiile în rețelele inteligente trebuie să se dubleze, în special în piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare. În acest sens, parteneriatele internaționale în domeniul rețelelor inteligente și interconexiunile la scară largă sunt esențiale, având în vederea nevoia de a face schimb de bune practici privind tehnologiile și modelele de afaceri cele mai potrivite.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol