Deseori vrem ca cei din jur să acționeze conform așteptărilor noastre. Iar dacă lucrurile nu merg așa, ajungem foarte ușor la stări precum: frustrare, nemulțumire, neîmplinire, nefericire, ceea ce ne destramă stilul de viață, mentalul și relațiile sociale. Atâta vreme cât vom continua să avem așteptări de la ceilalți, nu vom reuși să depășim stagiul de om nefericit. Chiar dacă este un impuls firesc, avem nevoie să-l conștientizăm și să redirecționăm atenția către ceva cu adevărat important, cum ar fi: să fim împăcați cu noi înșine, să acceptăm diferențele dintre noi și ceilalți, să ne adaptăm și, nu în ultimul rând, să zâmbim.
Când avem așteptări?
1. Când părinții au așteptări de la copii
Copilul nu este dator părintelui că l-a născut și l-a crescut, asta se presupune a fi ceva normal. Pentru a crea un mediu propice copilului tău este recomandat să îl lași să se dezvolte liber, în ritmul lui și în direcția pe care i-o dictează instinctul. Părintele are rolul de îndrumător, nu de a impune idei fixe. De exemplu, există o mare diferență atunci când părinții așteaptă ca cel mic să-și asigure un loc fruntaș în clasa doar pentru imaginea socială, spre deosebire de încurajarea și acordarea unui sprijin acordat copilului, obținând rezultate mari pentru el însuși.
2. Când copiii au așteptări de la părinți
Există situații în care tinerii așteaptă ca părinții să le ofere mai multe bunuri materiale, posibilitatea să învețe la anumite școli mai scumpe ori altele asemenea. Ceea ce ține de datoria părintelui este să ofere copilului protecție, adăpost, hrană, educația de bază și un mediu sănătos. Așadar, este foarte important ca părintele să îi explice celui mic care sunt posibilitățile în prezent și ce poate face pentru a evita astfel de situații în viitorul său.
3. Când ai așteptări de la partenerul de cuplu
Acest obicei apare din nevoia de compensare sau de vindecare, fiind una dintre cele mai mari greșeli în cuplu. Partenerul nu e responsabil să satisfacă așteptările persoanei iubite. Așadar, când nemulțumirea față de partener devine apăsătoare, doar din motivul că nu se comportă conform așteptărilor tale, atunci, cel care trebuie să se schimbe ești chiar tu.
4. Când ai așteptări de la colegi sau colaboratori
Nimeni nu știe ce poate fi în mintea celuilalt, cu atât mai mult ce așteptări se ascund în gândurile sale cu privire la comportamentul celor din jur. Prin urmare, fiecare înțelege un anumit lucru diferit. Chiar dacă se pot asemăna, ele sunt puse în practică prin metode proprii. Astfel, este nevoie să învățăm să folosim unicitatea fiecăruia și să existe ideea de echipă bazată pe complementaritate. Deși oamenii vin din medii diferite și au moduri de gândire diferite, există posibilitatea de a accepta diversitatea și de a deveni mai constructivi, analizând scopul comun și valorificând competențele fiecăruia.
5. Când avem așteptări de la societate
În societate există multă diversitate de percepții, raționamente, moduri de acționare, plus mentalități ale anumitor grupuri sociale. O vorbă cunoscută spune: „ Societatea este formată din oameni, iar tu formezi societatea. Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!” Așadar, înțelegem că așteptările sunt importante în ceea ce privește propria persoană și societatea în care trăiești.
Cum ne afectează așteptările?
Așteptările noaste sunt legate de propria viziune și deseori diferită de viziunea celorlalți. Fiecare are o perspectivă a vieții diferită, astfel, apar sentimentele de dezamăgire, ce pot ajunge chiar la adevărate stări depresive. Resentimentele care apar în astfel de momente alimentează extrem de mult stresul, implicit afectându-ne sănătatea.
Cum eliminăm așteptările față de ceilalți?
Pentru a putea descoperi așteptările pe care le avem de la ceilalți, este nevoie să fim atenți la gândurile noastre. Astfel, cu timpul vom înțelege ce anume ne creează emoția negativă. Așadar, dacă eliminăm așteptările, vom reuși să fim mai flexibili, să acceptăm realitatea cu mai mare ușurință și să respectăm dreptul celuilalt de a trăi după propriile reguli.
Caută modele în oamenii care nu au astfel de probleme. Acești oameni sunt ușor de recunoscut prin seninătatea lor, veselia pe care o transmit, relații armonioase pe care le au cu cei din jur, înțeleg care sunt limitele în relațiile interumane și respectă libertatea altora. Pe scurt, învață să fii împăcat cu tine, urmărind exemple benefice sănătății mentale.
În ce situații așteptările sunt bune?
Atunci când avem așteptări de la noi înseamnă că vrem să ne depășim limitele și să ne creștem permanent potențialul. Ceea ce trebuie să conștientizăm, atunci când ne stabilim anumite așteptări, este faptul că trebuie să fim realiști. Prin urmare, învață să ai control asupra ta și acceptă ideea că uneori mai greșim.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol