25 decembrie 2023, 10:54

Ce urmează? Mașina care te „toarnă” la poliție că ai trecut pe roșu?

Mașini autonome. Din ce în ce mai autonome până la a…dar să vedeți la ce s-au gândit cei de la Ford.

Un comentariu. Ca idee este interesantă. Dar oare nu cumva efectul va fi invers? Adică vânzările vor scădea în loc să crească? Ford – te-ai gândit bine?

Ei bine, cea mai recentă cerere de brevet depusă de Ford arată un nou mod bizar prin care mașinile ar putea fi reținute în viitor dacă proprietarii lor nu-și achită ratele la timp.

Scenariu de Hollywood

Cererea de brevet, raportată pentru prima dată de The Drive, a fost depusă în august 2021, dar nu a fost publicată decât săptămâna trecută. Aceasta arată că Ford este interesată să construiască un sistem care ar permite unei mașini să își blocheze șoferul și chiar să se reposesioneze singură, dacă șoferul său nu ține pasul cu plățile.

Totuși, Ford spune că își imaginează acest sistem ca pe o soluție la problema proprietarilor cu întârzieri la plată care sunt „necooperanți” și care încearcă să „împiedice operațiunea de recuperare a mașinii”.

Conceptul pare unul inspirat dintr-un scenariu de Hollywood. Vă aduceți aminte de filmele cu ostatici? Când teroriștilor li se taie lumina, apa și așa mai departe?

Ei bine, așa își închipuie și cei de la Ford procesul. După mai multe avertismente, șoferul rău-platnic va începe să întâmpine neplăceri minore. S-ar pomeni că nu mai poate seta pilotul pentru viteza de croazieră, că rămâne fără aer condiționat sau GPS…sau că nu mai poate asculta radio.

De asemenea, computerul ar putea determina mașina să înceapă să emită un „sunet neîncetat și neplăcut” ori de câte ori șoferul se află acolo, scrie  Insider.

Dar asta nu-i tot…

Dacă proprietarul tot nu acționează în urma avertismentelor repetate, computerul… va ridica miza. Mașina își poate bloca proprietarul afară, cu unele avertismente. De exemplu în weekend, pentru a nu afecta capacitatea proprietarului de a lucra în timpul săptămânii pentru a câștiga bani pentru „a face plăți pentru vehicul”.

“Distracția” poate continua cu măsuri încă și mai drastice. Aceasta s-ar putea conduce singură, în mod autonom, până la un loc „convenabil pentru ca o mașină de tractare să tracteze vehiculul”. De asemenea, ar putea să se conducă singură până la o agenție de recuperare a bunurilor, o instituție de credit sau un depozit de mașini.

Și asta nu e totul.

Computerul mașinii ar putea comunica cu sistemului de recuperare pentru a identifica valoarea de piață a mașinii. În cazul în care ar costa mai mult preluarea mașinii decât valorează aceasta, vehiculul ar putea chiar… să se conducă singur la un depozit de fier vechi.

Chiar, voi ați lua o astfel de mașină?


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol