30 decembrie 2022, 23:29

Ce vrăji a mai făcut Omicron al nostru, și ce sub-variante a mai generat

Dacă vă imaginați că pandemia de COVID-19 e de domeniul trecutului și că nimic nou nu s-a mai petrecut în ultima vreme, vă înșelați. Aflați că în India au fost detectate două noi sub-variante ale variantei Omicron a coronavirusului, BF.7 și BQ.1. În același timp, variante de Omicron noi, mai contagioase, se răspândesc în Statele Unite, conform datelor anunțate de guvernul american.

Statul „Maharashtra a raportat cazuri (de infectare) cu alte sub-variante Omicron – BA.2.3.20 şi varianta BQ.1 care a fost detectată pentru prima dată în India luni, într-un eşantion prelevat de la un pacient din Pune”, potrivit unei relatări.

BQ.1 este o variantă descendentă din BA.5.

Sub-varianta BF.7, detectată în 14 octombrie

Sub-varianta BF.7 a fost detectată de institutul de cercetare Gujarat Biotechnology Research Center la data de 14 octombrie.

În statul sud-vestic Maharashtra, a fost raportată, de asemenea, XBB, o altă sub-variantă a variantei Omicron a coronavirusului responsabil de COVID-19. Această sub-variantă a fost detectată anterior în Kerala, sudul Indiei.

XBB, rezultatul unei combinaţii între două sub-variante Omicron, BJ.1 şi BA.2.75, prezintă o răspândire rapidă.

Experţii din domeniul sanitar anticipează o creştere a numărului de cazuri de infectare în sezonul rece în acest stat, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Departamentul de sănătate din Maharashtra şi experţii au solicitat populaţiei să nu ignore simptomele asemănătoare gripei şi să apeleze la sfatul medicilor.

Între timp, guvernul statului Kerala a declarat luni că intensifică măsurile de prevenţie în contextul noilor variaţii genetice ale COVID-19 – XBB şi XBB1 – raportate din alte părţi ale lumii.

Marţi, India a înregistrat 1.542 de cazuri noi de COVID-19, cea mai scăzută cifră din ultimele şase luni.

În Statele Unite, noile variante, cunoscute sub numele de BQ.1 şi BQ.1.1, sunt asociate cu Omicron BA.5, astfel încât dozele de vaccin adaptate ar trebui să ofere o anumită protecţie și împotriva lor, spun autoritățile sanitare americane.

Cele două variante sunt în prezent responsabile pentru un procent de peste 10% dintre noile cazuri de infectare din Statele Unite, au anunţat Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

„În cazul acestor variante, este importantă rata lor de răspândire, iar ca proporţie relativă aceste variante arată o rată de dublare destul de supărătoare”, a declarat la o televiziune americană, doctorul Anthony Fauci, consilierul medical al preşedintelui Joe Biden, informează AGERPRES.

BQ.1 a fost identificată prima oară la 1 septembrie

Oamenii de ştiinţă au identificat prima dată BQ.1 în septembrie. În prezent, această tulpină şi descendenta sa sunt răspunzătoare de aproximativ 11,4% dintre cazurile de infectare din SUA, în timp ce BA.5 reprezintă 70% dintre cazurile noi, iar BA.4.6 se află la originea a puţin peste 12% dintre infecţiile actuale.

„BQ.1 şi BQ.1.1 reprezintă un sub-grup restrâns, însă în creştere rapidă, al variantei Omicron, în timp ce BA.5 rămâne dominantă în Statele Unite”, a declarat purtătoarea de cuvânt a CDC, Kristen Nordlund, citată într-un comunicat.

CDC nu a raportat anterior separat cele două noi variante în cadrul rapoartelor săptămânale deoarece proporția de circulație a acestora a fost de sub 1%, în baza datelor înregistrate, potrivit televiziunilor americane.

Vaccinurile modificate de la Moderna şi Pfizer, care au fost aprobate în septembrie, ar putea contribui la stoparea răspândirii BQ.1, a menţionat Fauci. Dozele, aprobate inițial pentru americanii în vârstă de peste 12 ani, sunt în prezent sunt disponibile și pentru copiii de peste 5 ani.

Până acum, peste 14,7 milioane de americani au primit boostere de rapel cu vaccinul actualizat, ceea ce reprezintă în jur de 7% din 209 milioane de americani eligibili, înainte de aprobarea dată săptămâna trecută privind vaccinarea copiilor începând de la vârsta de 5 ani.

„Vestea proastă este că există o nouă variantă care apare şi are calităţi sau caracteristici ce ar putea evita unele dintre intervențiile de care dispunem. Este însă oarecum încurajator faptul că vorbim despre o sub-variantă BA.5, aşa că aproape sigur va exista o protecţie încrucişată ce poate fi sporită”, a spus Fauci.

Cu toate acestea, ritmul de administrare a vaccinurilor în SUA a încetinit. „Este frustrant, atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei implicaţi, faptul că avem capacitatea de a atenua acest lucru, iar absorbţia noului vaccin bivalent nu este atât de mare pe cât ne-am dori”, a adăugat Fauci.

Autorităţile din domeniul sanitar sunt și ele îngrijorate de faptul că cea mai recentă variantă va reuşi să evite eficacitatea medicamentului pe bază de anticorpi, Evusheld, utilizat pentru a-i proteja pe americanii imunocompromişi care contractează virusul. Deocamdată nu sunt disponibile date în acest sens, a declarat pentru o televiziune americană producătorul de medicamente AstraZeneca.

În cazul mutaţiilor prezente la variant BQ.1 şi alte tulpini, pe care oamenii de ştiinţă le monitorizează îndeaproape, sunt implicate anumite zone specifice ale proteinei „spike”. Nu se cunoaşte deocamdată modul în care severitatea bolii ar putea fi afectată de aceste mutaţii.

Cu toate acestea, ratele de infectare s-au îmbunătăţit în Statele Unite. Doar aproximativ 1% dintre americani trăiesc în zone cu niveluri „ridicate” de răspândire comunitară a coronavirusului, potrivit datelor CDC, în timp ce în mai puţin de jumătate dintre comitate există o transmitere suficient de mare pentru a fi necesară purtarea măştii sanitare de protecţie în spitale şi căminele de bătrâni.

New York şi New Jersey, înregistrează însă o creştere a numărului de spitalizări şi cazuri de infectări în căminele de bătrâni, 20% dintre infecţiile din ambele state fiind cauzate de noile variante BQ.1 sau BQ.1.1, conform presei americane.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol