1 decembrie 2021, 8:50

Ce vrea Uniunea Europeană în legătură cu centralele de apartament?

Comisia Europeană nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament, cel puțin nu „peste noapte”, a anunțat Paula Pinho, șefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene

Înaltul oficial UE a afirmat în cadrul unui webinar organizat la Parlamentul European că oficialii UE au introdus mai multe cerințe „pentru a ne asigura că se va renunța gradual la centralele pe gaz”.

Diferențe între statele membre

„Dar trebuie de asemenea să ne uităm unde sunt diferențele între statele membre”, a adăugat aceasta, precizând că unele țări ale UE „sunt mult, mult mai avansate decât altele” în ceea ce privește decarbonizarea.

Pinto afirmă că în unele state membre centralele de apartament vor rămâne în funcțiune mai mult decât în altele.

„Înțelegem că nu putem introduce o interdicție peste noapte”, spune oficialul UE.

„Așadar, ideea este de a permite treptat eliminarea și finanțarea cu bani UE doar a acelor proiecte care pot asigura încălzire eficientă și sustenabilă (…) și de a nu merge pe o soluție radicală care ar interzice pur și simplu o tehnologie pe care o vedem încă foarte folosită și care este o realitate în numeroase locuințe”, a declarat Pinha.

Ilegalitate

Interzicerea centralelor de apartament ar fi probabil ilegală din cauza tratatelor UE, afirmă Alix Chambris, vicepreședinte al Viessmann, producătorul german de sisteme industriale, de refrigerare și încălzire.

„Este chiar atât de simplu”, a spus Pinho. “Interdicția contravine Tratatului de funcționare al UE deoarece încalcă libertatea statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic”.

Ea spune că executivul UE poate introduce standarde de poluare care să asigure că noile centrale vor putea funcționa pe gaze „verzi” precum hidrogenul regenerabil.

„Centralele de apartament pot funcționa pe gaze verzi. Problema este disponibilitatea acestor gaze iar apoi asigurarea că ele vor putea fi folosite”, a subliniat Chambris, scrie Euractiv.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Mina

    20 octombrie

    Mai oameni buni,sunteti sanatosi la cap,interziceti tot,sobele cu lemne,centralele pe gaz ,sa intram in market,restaurante,etc,O sa ajunga ziua sa ne dati si aerul de respirat cu portia,ce se intampla in lumea asta,v,au òrbit banii,ca numai dupa interese si comisioane alergati,Treziti-va fratilor si nu mai torturati lumea,spun asta ca la fel se intampla in toata lumea,lasati oamenii sa moara de covid si celalte boli,nu aduceti medicamente in tara,si daca le aveti les tineti blocate

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.