15 aprilie 2024, 21:40

Cea mai bună bibliotecă din lume este în Barcelona

Biblioteca Gabriel García Márquez din Barcelona, deschisă anul trecut și specializată în literatura latino-americană, a fost desemnată cea mai bună bibliotecă publică nouă din lume de către Federația Internațională a Asociațiilor de Biblioteci.

Biblioteca Gabriel García Márquez din Barcelona este o minune arhitecturală și funcțională, asemănându-se cu o grămadă de cărți deschise și servind ca un centru comunitar central pentru 240.000 de locuitori.

Numită după renumitul laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Gabriel García Márquez, biblioteca îmbrățișează spiritul interacțiunii cu mediul său și cu cultura locală.

Juriul a apreciat nu numai arhitectura clădirii – cu accent pe protejarea mediulu, dar și abordarea inovatoare în a încuraja populația locală să folosească această resursă, interacțiunea dintre personal și comunitatea cartierului, flexibilitatea spațiilor și a serviciilor.

Am optat pentru un model care face din bibliotecă o extensie a propriei locuințe, cu fotolii și spații care invită oamenii să se simtă ca acasă” – explică directoarea bibliotecii.

Instituția, cu accent pe învățare și socializare, are de 800 de locuri, dar în unele zile a găzduit până la 1.300 de persoane concomitent.
Mai ales copiii și persoanele în vârstă petrec ore întregi în bibliotecă.

Biblioteca va deschide și o „cameră a simțurilor” destinată copiilor cu nevoi speciale și dificultăți de învățare.

În colaborare cu compania daneză de software Systematic, Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Bibliotecă (IFLA) acordă anual premiul Bibliotecă Publică a Anului împreună cu suma de 5.000 de dolari americani câștigătorului. Anul acesta, competiția a inclus 16 biblioteci din 11 țări diferite. Celelalte finaliste au fost Biblioteca Parramatta la PHIVE din Australia, Biblioteca Shanghai East din China și Biblioteca Janez Vajkard Valvasor din Slovenia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol