31 august 2023, 10:31

Cea mai bună bibliotecă din lume se află în Barcelona

Biblioteca din Barcelona, ​​specializată în literatura latino-americană, a fost desemnată drept cea mai bună bibliotecă publică din lume. Decizia de atribuire a distincţiei a fost luată de Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci.

Biblioteca, numită în cinstea scriitorul columbian laureat al Premiului Nobel, Gabriel García Márquez, a fost deschisă, anul trecut, în cartierul muncitoresc Sant Martí de Provençals, scrie radiovacanta.ro.

Aceasta este a treia bibliotecă ca mărime din oraș, suprafața sa fiind de patru mii de metri pătrați și este situată pe șase etaje. Juriul a lăudat atât arhitectura clădirii (seamănă cu o carte deschisă), cât și abordarea personalului de a atrage vizitatori.

De exemplu, anul acesta, biblioteca va deschide o „cameră a sentimentelor”, destinată copiilor cu nevoi speciale și dificultăți de învățare.

În plus, instituția dispune deja de un spațiu pentru cei mici, precum și de un studio radio, unde prezentatorii discută despre evenimentele orașului fictiv în care au loc acţiuni din unele romane ale lui Gabriel Garcia Márquez.

Biblioteca are o capacitate de 800 de persoane, dar uneori este vizitată şi de peste o mie de persoane zilnic. Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci acordă anual premii celor mai bune biblioteci. Anul acesta, la titlul de prestigiu au candidat, de asemenea, Biblioteca Publică Janez Vajkard Valvasor (Slovenia), Biblioteca Orașului Parramatta (Australia) și Biblioteca Orientală din Shanghai (China).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol