CITIRE

Cea mai importantă colecție de costume – de ...

Cea mai importantă colecție de costume – de la dantelele reginei, la vestele hippie

Elegantă, modestă, atentă la detalii, mereu pregătită cu cele mai fascinante povești şi cu o energie remarcabilă, doamna Adina Nanu – critic și istoric de artă român, cu o experiență de aproximativ 60 de ani – ne-a oferit ocazia de a păși în lumea impresionantă a singurei colecții de costume de epocă din România.

Muzeul Costumelor, aflat în incinta Universității Artifex, este separat pe şapte săli şi structurat în funcție de ani şi perioade. Muzeul cuprinde câteva sute de costume, care au aparţinut familiei sale sau a unor donatori – de la obiecte de vestimentație, accesorii până la rochii de zi şi de seară. De asemena, în impresionanta colecție găsim și dantelele minunate făcute de regina Elisabeta a României, obiecte decorative sau din budoarul doamnelor din Belle Epoque, costume masculine din perioada interbelică şi costume din perioada hippie/punk.

„Expunerea pornește de la ideea că moda se inspiră întotdeauna din trecut, în vara asta, de pildă, îmbrăcămintea oamenilor de pe stradă pare complet diferită de cea care se purta acum un secol. În primii ani după 1900, uitându-ne mai bine, observăm însă că lumea pare numai a-și fi lepădat hainele de deasupra, rămânând în lenjeria de dedesubt. Bărbații în cămașă sau maiou și în izmenele care se cheamă short, femeile în combinezon sau jupon sau în corsetul care, de când a fost lansat pe scenă de Madonna, semnat J.P. Gaultier, a devenit o piesă vestimentară curentă.”

Adina Nanu, doctor în istoria artei și estetică, are o îndelungată activitate ca profesor la Universitatea Națională de Arte și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, totodată, este prima și singura autoare din România a unui volum despre istoria costumului universal.

Hai să pășim împreună prin timp și să admirăm frumusețea și stilul unor perioade de mult apuse, dar care au definit estetica modei și felul în care ne raportăm acum la ea.

 

Material susținut de Radical Vision SRL


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.