19 mai 2024, 23:01

Cea mai importantă descoperire arheologică de pe teritoriul Marii Britanii din ultimul secol

O sculptură din cretă, veche de peste 5000 de ani, care a fost descoperită recent în nordul Angliei, reprezintă cea mai importantă descoperire arheologică de pe teritoriul țării din ultimul secol, spun cercetătorii britanici citați de France24.

Sculptura reprezintă aparent o tobă, probabil o jucărie și a fost găsită într-un mormânt în care se aflau rămășițele a trei copii. Va fi expusă la British Museum începând din 17 februarie în cadrul unei expoziții speciale dedicate complexului de la Stonehenge.

”Este cu adevărat o descoperire remarcabilă, este cea mai importantă piesă de artă preistorică găsită în ultimii 100 de ani pe teritoriul Marii Britanii”, spune Neil Wilkin, curatorul expoziției.

Potrivit British Museum este unul dintre obiectele preistorice cele mai sofisticat decorate dintre cele descoperite vreodată pe teritoriul Marii Britanii, într-un stil care amintește de alte obiecte din epoca Stonehenge.

Micul cilindru de cretă a fost găsit în mormântul a trei copii ale căror mâini se ating. Se afla chiar deasupra capului celui mai mare dintre copii, alături de o bilă de cretă și de un bețișor din os.

Mormântul se află la cca 384 km de Stonehenge, lângă mica localitate Burton Agnes, în Nordul Angliei.

Obiecte asemănătoare au fost găsite până acum și la Stonehenge și în împrejurimi, ceea ce demonstrează că populații aflate la distanțe apreciabile ”împărtășeau stiluri artistice și probabil credințe religioase asemănătoare”, preșcizează British Museum.

Sursa foto: British Museum/France 24

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol