CITIRE

Cea mai iubită artă a tuturor timpurilor. Povestea...

Cea mai iubită artă a tuturor timpurilor. Povestea fotografiei, fără de care, viața și-ar pierde din culoare

În prezent, fotografia reprezintă una din cele mai utilizate căi de exprimare, în special pe rețelele de socializare. Am putea spune că trăim într-o eră a selfie-ului și a fotografiatului constant al lucrurilor care ne înconjoară.

Cu siguranță majoritatea nu și-a pus niciodată întrebarea „Cum a apărut fotografia?” și asta pentru că, evident, în vremurile actuale, este o normalitate. Astfel, în articolul următor vom parcurge povestea fotografiei, care este absolut fascinantă.

Fotografia a apărut în urma necesității de a înlocui desenul, iar cel care a pus bazele invenției este nimeni altul decat Nicéphore Niépce. Denumirea provine din limba greacă și este construită din „photos”= lumină și „graphein”= a desena, traducerea fiind „a desena cu lumină”, ceea ce a făcut și Nicéphore Niépce.

  • Prima fotografie din istorie

Sursa: webcultura.ro

Unii cercetători spun că fenomenul se putea observa încă din secolul al III-lea î. Hr., când Aristotel a realizat o gaură într-o cutie care i-a redat o imagine răsturnată pe peretele opus al acesteia. Însă, înfăptuitorul primei fotografii este Nicéphore Niépce care, după moartea fizicianului Jacques Mande Daguerre, a preluat această invenție, iar astfel s-a stabilit anul oficial al invenției fotografiei, 1839.

Sursa: photobooths.ro

El a folosit plăci de argint iodate și expuse în camera obscură, care trebuiau sucite până se obținea unghiul potrivit. Imaginea rezultată din acest proces era una cenușie. Prețul acestor plăci era foarte scump, ajungând la suma de 25 de franci de aur.

Desigur, această artă a avut nevoie de ceva timp pentru a se dezvolta, fiind studiată de mai multe persoane și fiind îmbunătățită de la an la an. De asemenea, arta fotografiei, constituie cea mai căutată artă din toate timpurile, oamenii fiind fascinați de ea.

  • A doua fotografie a tuturor timpurilor

Sursa: webcultura.ro

Astfel, pasiunea pentru acest domeniu a mobilizat mai multe creiere până când, în 1861, a apărut prima poză coloră iar abia în 1902, primul sistem de realizare al fotografiilor color.  Metoda folosită era suprapunerea a trei plăcuțe metalice impregnate cu anumite substanțe sensibile la culorile roșu, verde și albastru. Aceasta se numea Autochrome Lumiere. Un al doilea sistem a apărut în anul 1935, fotografiile fiind realizate prin intermediul emulsiei tricromatice. Câțiva ani mai târziu a apărut tehnica fotografiei instantanee sub numele Polaroid. Primele fotografii făcute au fost alb-negru, iar din 1962 s-a început realizarea pozelor instant color.

Sursa: photobooths.ro

Primul aparat foto digital avea să apară pe data de 20 mai 1977, produs de Kodak, iar abia în 1990 avea să intre pe piață un astfel de aparat. Din acel moment, fotografia a fost revoluționată, având un asalt foarte mare.

În cele din urmă, deși am ajuns în vremurile în care totul e posibil, până și clonarea, fotografia și-a păstrat farmecul, devenind din ce în ce mai apreciată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.